Maija trešajā svētdienā teātra namā atkal skanēs opera.

Šoreiz Nacionālās operas mākslinieki uz Ventspili atvedīs Verdi Nabuko – vēsturisku stāstu, kura darbība notiek 586. gadā pirms Kristus Babilonā un Jeruzalemē Nebukadnecara valdīšanas laikā.

Neraugoties uz tik seniem notikumiem, Nabuko ir aktuāls arī mūsdienās, jo saviļņo klausītājus un atgādina – laika varā ir viss. Laiks ir bijis pirms mums, tas pastāv tagad un būs arī pēc mums. Laika tēma jūtama arī iestudējuma vizuālajā risinājumā – tas ir Saules, dzīves loku un debess pušu ritums, bet pāri visam plešas Augstākā spriedums un vērtējums mūsu rīcībai, domām un darbiem.

Slavenais vergu kora dziedājums Lido doma zelta spārniem liek skudriņām skriet pāri mugurai pat tad, ja opera nav mīļākais skatuves žanrs, ne velti šis fragments kļuva par Itālijas brīvības alku masveida simbolu. Arī tagad ir laiks mosties – varbūt kādam palīdzēs tieši Nabuko?

Nacionālās operas diriģents AIGARS MERI 2010. gadā debitējis operā kā Nabuko pirmizrādes muzikālais vadītājs:

- Man Nabuko iestudēšanas laiks vienmēr būs īpašs, jo tajā laikā pasaulē nāca mana meita Helēna. Iestudējuma gaitā mums veicās labi. Vislielākais apjoms, vissarežģītākā vokālā partija bija tolaik debitantei Juliannai Bavarskai Abigailas lomā. Jāatzīst, ka viņa lieliski tika galā, un, ja arī sākumā bija iecerēts, ka Abigailas loma tiks dalīta starp viņu un Marijas teātra solisti Jeļenu Neberu, laika gaitā visi sapratām – mums pašiem ir brīnišķīga Abigaila,kura to ir apliecinājusi visās šīs sezonas izrādēs.

Debitanti šajā operā bija arī Rihards Mačanovskis, Olga Jakovļeva, Dana Bramane, Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Liene Kinča, Laura Grecka. Ventspilī Nabuko lomā būs Samsons Izjumovs, Abigailas – Juliāna Bavarska, Zakarija – Krišjānis Norvelis.

Manuprāt, operas satura virzītāji ir mīlestība un varaskāre – tas, skatoties pēc libreta, bet zemteksts ir Itālijas atbrīvošanas cīņas, tautas alkas pēc brīvības. Operā kristietība tiek izmantota kā simbols tā laika neskaitāmo Itālijas republiku apvienošanai – visi vienoti ticībā. Ticībā, kuras pamats ir piedot.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: