Šodien plkst. 18 Galvenajā bibliotēkā notiks dzejnieka  Friča Dziesmas (viņš arī Alant Vils, Fricis Selga, īstajā vārdā Fricis Forstmanis)   105.dzimšanas dienai veltīts pasākums „… zvaigžņu virmā sācies viss un zvaigznēs visam beigties…”.

Pasākuma apmeklētāji iepazīsies ar Ventspils bibliotēkas līdz šim paveikto Friča Forstmaņa fotoarhīva digitalizācijā. Unikālos, kultūrvēsturiskos foto materiālus, kurus visas dzīves garumā fotogrāfējis gan Fricis Forstmanis, gan, iemūžinot dzejnieku, citi autori, Ventspils bibliotēkai nodeva dzejnieka bērni Tālis Forstmanis un Līvija Forstmane- Eliasone. Tās ir kopumā vairāk kā 1500 fotogrāfijas, no kurām šobrīd dzejnieka digitālajā arhīvā  sakārtota vien neliela daļa.

Savukārt valodniece Maija Baltiņa un Eduards Cauna pastāstīs par darbu „Rakstnieka vārdnīcas” izveidē. Izmantojot modernās tehnoloģijas,  „Rakstnieka vārdnīcu” veido datorizētā vidē analizējot autortekstu un pēc noteiktas metodikas apkopojot un komentējot rakstnieka vārdu krājumu.

Pasākumā skanēs dzeja, arī dzejoļi ventiņu valodā, mūzika, atmiņas.

Fricis Dziesma dzimis 1906.gada 11.janvārī Rīgā, bet savu bērnību un jaunību, paša vārdiem runājot, pavadījis "ventiņu valstī". 1944.gadā dzejnieks emigrēja uz Zviedriju, kur dzīvoja līdz sava mūža nogalei 2004.gada rudenī.

Ventspils bibliotēka 1991.gadā izdeva Friča Dziesmas dzejoļu krājumu "Līvzeme" ar Imanta Ziedoņa ievadvārdiem. 2003.gadā ar Ventspils domes, Aivara Lemberga un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu izdota dzejnieka lirisko darbu izlase, 2004.gadā- dzejas izlase ventiņu valodā "Lakstgals ievziede". Abus krājumus sadarbībā ar autoru sakārtojis literatūrzinātnieks Mārtiņš Lasmanis. 2006.gadā Ventspils bibliotēka un Ventspils Augstskola organizēja starptautisku konferenci „Ventspils paralēle. Mantojums un mūsdienas”, kas bija veltīta Friča Dziesmas 100.jubilejai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: