Livonijas ordeņa pilī, 4. aprīlī, plkst. 16.00 atklās izstādi ''Kurzemes un Zemgales hercogs Jēkabs (1610-1681) un viņa laikmets'', izstādes atklāšanas pasākumā varēs tikties ar tās veidotājiem Dr.hist Valdu Pētersoni un Dr.hist. Mārīti Jakovļevu.

Turpinot iesākto Kurzemes un Zemgales hercogistes vēstures izpēti un popularizēšanu, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvs (LVVA) piedāvā dokumentu izstādi, kas veltīta zināmākajam un vienlaikus mītiem visapvītākajam no Kurzemes hercogiem – Jēkabam Ketleram. Viņa teju 40 gadu ilgās valdīšanas laiks tiek uzskatīts par veiksmīgas politikas un saimniekošanas piemēru, taču zinātnisku, vēstures avotos balstītu pētījumu par šo vēstures periodu joprojām ir ārkārtīgi maz.

Bagātīgais LVVA vēstures liecību krājums ļauj ne vien izsekot dažādām hercoga Jēkaba kā valdnieka darbības jomām, bet arī sniegt ieskatu hercoga ģimenes dzīvē un atsegt dažus viņa personības aspektus. Izstādē skenētā formā tiek rādīti gan zinātniskajā apritē jau iekļuvuši avoti, piemēram, vairāki hercoga Jēkaba noslēgtie starptautiskie līgumi, gan arī vērtīgi jaunatradumi, kas ļauj noskaidrot atsevišķus līdz šim nezināmus vēstures faktus. To vidū var minēt dokumentus, kas apliecina, ka savus pirmos kuģus hercogs Jēkabs uzbūvēja Liepājā. Savukārt 1654. gadā kurzemnieku ekspedīcijas laikā tapusī Tobāgo salas karte un Gambijā Sv. Andreja salā esošā hercoga Jēkaba forta plāni un skices no 17. gadsimta vidus pieskaitāmi pie pasaules nozīmes vēstures avotiem.

Ieeja izstādes atklāšanā – bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: