1. februārī Ventspils vispārizglītojošajās skolās sākusies audzēkņu reģistrācija 1. klasē nākamajam mācību gadam. Tiesa, lai piereģistrētu savu atvasi, vecāki pie skolas durvīm sākuši stāvēt jau iepriekšējās dienas pēcpusdienā.

Ventspils pilsētas dome pagājušā gada rudenī apstiprināja saistošos noteikumus par bērnu uzņemšanu pirmajā klasē Ventspils skolās, nosakot, kuriem topošajiem pirmklasniekiem būs priekšroka uzņemšanai konkrētā skolā. Saistošie noteikumi izstrādāti, ņemot vērā problēmas, kas iepriekšējos divos gados novērotas saistībā ar pirmklasnieku uzņemšanu, un jo sevišķi pirms gada piedzīvoto, kad divās pilsētas skolās - Centra sākumskolā un 4.vidusskolā - jau pirmās dienas rītā bija izveidojušās garas rindas, gaidot bērnu reģistrēšanu pirmajā klasē, bet daudzi bērnu vecāki rindā bija iestājušies jau iepriekšējās dienas vakarā un gaidījuši visu nakti, lai viņu bērns varētu mācīties izvēlētajā mācību iestādē.

Šogad, lai arī rindas pie šīm skolām veidojās, tās bija mazākas. Kā informēja Ventspils 4.vidusskolas direktore Dagnija Gromova, rinda pie skolas bija izveidojusies svētdien. Topošo pirmklasnieku vecāki naktī gaidījuši savās automašīnās. Šogad atšķirībā no pagājušā gada skolas durvis naktī netika atvērtas - ņemot vērā pagājušā gada pieredzi, skolas vadība jau laikus brīdinājusi, ka vecāki naktī skolas telpās netiks ielaisti un skola durvis vērs pirmdienas rītā. Rindā šorīt gaidījuši 20-30 cilvēki jeb tie vecāki, kuru bērniem atbilstoši jaunajiem saistošajiem noteikumiem nav priekšrokas tikt uzņemtiem konkrētajā skolā.

Kā informēja Gromova, 4.vidusskola var uzņemt 48 pirmklasniekus. Atbilstoši saistošajiem noteikumiem priekšroka tikt uzņemtiem ir tiem 19 bērniem, kuri šajā skolā jau apmeklē obligāto pirmsskolas izglītības programmu. Turklāt pirmā prioritāte ir bērniem, kuriem šajā skolā jau mācās vecākais brālis vai māsa - tiek lēsts, ka tādu ir ap 15, taču daļa no viņiem jau ir to 19 bērnu vidū, kuri apmeklē obligāto pirmsskolas izglītības programmu. Skolas iespējas uzņemt pārējos bērnus, uz kuriem neattiecas kāda no priekšrocībām, ir ierobežotas. Skolas direktore arī pauda viedokli, ka daļai vecāku jaunā sistēma ir labvēlīga, tomēr ir arī izskanējuši iebildumi no tiem vecākiem, kuri dzīvo ārpus pilsētas, bet tuvu Ventspilij, - arī viņi vēlētos, lai bērns mācās konkrētā pilsētas skolā, taču priekšroka tiek dota tiem bērniem, kuri ir deklarēti pilsētā. Atsevišķi vecāki ir neizpratnē par šādiem ierobežojumiem, atzina skolas direktore. Iespējams, saistošajos noteikumos būtu veicamas kādas izmaiņas, izdiskutējot šos jautājumus Izglītības pārvaldē, pieļāva Gromova.

Arī pie Ventspils Centra sākumskolas bija izveidojusies rinda, gaidot pirmklasnieku reģistrāciju. Pēc pašu vecāku stāstītā, pirmais cilvēks rindā iestājies jau agrā svētdienas rītā ap plkst.4. Kā informēja skolas direktore Ilze Butkus, salīdzinot ar pagājušo gadu, šorīt klātienē piereģistrēt topošos pirmklasniekus bija ieradušies mazāk vecāku nekā pērn - šogad vairāk saņemti elektroniskie pieteikumi. Kopumā saņemti vairāk nekā 90 elektronisko pieteikumu, taču daļa no tiem dublējas, jo ir gadījumi, kad vecāki kādu iemeslu dēļ pieteikumus nosūtījuši atkārtoti. Klātienē rindu veidoja tie vecāki, kuru bērniem - topošajiem pirmklasniekiem - nav vecāku brāļu vai māsu, kuri jau apmeklē šo skolu. Kopumā Centra sākumskola var uzņemt 48 pirmklasniekus.

Izglītības likums noteic, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi savam bērnam. Tādēļ Ventspilī bija nepieciešams konkretizēt uzņemšanas procesa organizāciju un tika izstrādāts saistošo noteikumu projekts par izglītojamo uzņemšanu Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs. Šajos saistošajos noteikumos precizēta uzņemšanas procedūra, kā arī noteiktas prioritātes.

Saistošie noteikumi "Par kārtību, kādā reģistrējami iesniegumi par bērna uzņemšanu 1.klasē Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības iestādē" noteic, ka priekšroka uzņemšanai pirmajā klasē konkrētajā skolā būs bērniem, kuri deklarēti pilsētā vismaz kopš iepriekšējā gada 31.decembra, noteiktā prioritārā secībā: ja skolā mācās bērna brālis vai māsa, ja bērns attiecīgajā skolā apmeklē obligāto pirmsskolas izglītības programmu, ja skolā pilnu darba slodzi strādā kāds no vecākiem.

Vienlaikus noteikumi paredz, ka gadījumos, kad pieteikto bērnu nav iespējams nodrošināt ar vietu pirmajā klasē iesniegumā norādītajā skolā, Ventspils Izglītības pārvalde palīdz atrast vēlamāko variantu bērna iekārtošanai citā pilsētas izglītības iestādē, kurā ir brīvas vietas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: