28. jūlijā plkst. 19:00 teātra nama „Jūras vārti” Jaunajā zālē notiks introvertās mākslas festivāla AD LUCEM koncerts, kurā piedalīsies izcili mākslinieki - Laima Jansone (Latvija, kokle), Sauļus Petreikis (Lietuva, pūšaminstrumenti), Mārtiņš Miļevskis (Latvija, sitaminstrumenti) un instrumentālā grupa.

Laima Jansone un Sauļus Petreikis ir izcili mūziķi un spožas personības tradicionālās un world mūzikas laukā, kas radošā sadarbībā satiksies pirmo reizi. Klausītajiem būs unikāla iespēja būt klāt mākslas brīnuma radīšanas brīdī, jo Laima un Sauļus ir gan savas tradīcijas lieliski pārzinātāji, gan pieredzējuši improvizatori, kas spēj sarunāties vienā muzikālajā valodā. Viņus vieno arī mīlestība uz harmoniju, dvēseles gaismu un prieks dalīties savas mūzikas bagātībā.

 

Sauļus Petreikis (1984) ir reizē talantīgs dabas bērns un profesionāls mūziķis, trompetes virtuozs, dziedātājs, tautas mūzikas pazinējs, skolotājs, producents un izpildītājs multi - instrumentālists, viens no nedaudzajiem cilvēkiem Eiropā, kam pieder unikāla mūzikas instrumentu kolekcija no visas pasaules. To viņš prot likt arī lietā – viņš brīnišķīgi pārvalda ne tikai lietuviešu birbīnes, ragus un svilpes, bet vairāk nekā 30 dažādu tautu pūšaminstrumentus.

 

Lai gan Sauļus akadēmiskā izglītība ir Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas klasiskās trompetes klase, viņš aktīvi iedziļinās pasaules mūzikā un, protams, lielu uzmanību pievērš lietuviešu tautas mūzikai. Sauļus praktizē arī tuviešu rīkles dziedāšanu, pastāvīgi meklē jaunas skaņas, apvieno autentisko un inovatīvo, eksperimentē ar vibrācijām un padziļināti pēta, kā tās ietekmē cilvēku un viņa apziņu. Viņa izpildītās programmas ir daudzveidīgas un katru reizi atšķirīgas, piemērojoties telpai un auditorijai.

 

Labi pazīstamajai un klausītāju iemīļotajai kokles spēles virtuozei Laimai Jansonei ir īpaši nopelni latviešu mūzikā. Laima ir iecēlusi mūsu tautas seno instrumentu – etnogrāfisko kokli visaugstākajā goda vietā un tiek aicināta uzstāties visnozīmīgākajos valsts pasākumos. Apvienojot etnogrāfisko un mūsdienīgo, tradīciju un improvizāciju, viņa rada savu neatdarināmo skaņu pasauli. 2011. gadā Jansone kļuva par pirmo Latvijas mūziķi, kuras uzstāšanās tika iekļauta lielākā un ietekmīgākā pasaules mūzikas gadatirgus WOMEX oficiālajā programmā.

 

Pēc šīs pasaules debijas jaunā mūziķe saņēma sajūsmas pilnas atsauksmes. Šogad Laima ir viena no tiem izcilajiem māksliniekiem, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumos. Brīnišķīgi savu spēles būtību atklāj pati Laima: „Ja jūs jautātu, ar ko tieši kokles ir īpašas, es teiktu, ka tā ir skaņa, iespēja aizvērt acis un ļauties brīnumam. Tā ir saikne ar vietu, no kuras nāc, saikne ar mirkli, kurā esi. Tā ir personība, kas reizēm liek nobrāzt pirkstus, atgādinot par esamības skarbumu. Tas ir izaicinājums vienā stīgā atklāt pasauli, vairākās - nebeidzamās dzīvības noslēpumus.”

 

Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls AD LUCEM ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

 

Biļetes uz koncertu no 7. jūlija plkst. 12:00 nopērkamas t/n „Jūras vārti” un visās „Biļešu Serviss” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Biļešu cena € 6. Ar t/n „Jūras vārti” DRAUGA KARTI atlaide 10%.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: