No marta līdz septembrim norisināsies Eiropas Savienības (ES) Padomes trio prezidentūras valstu rakstnieku un tulkotāju apmaiņas programma, kuras gaitā Luksemburgas rakstniece Nora Vāgenera un itāļu tulkotājs Paulo Pantaleo uzturēsies Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī.

Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas starptautisko projektu koordinatore Ieva Balode aģentūru LETA informēja, ka apmaiņas programmas gaitā ES Padomes trio prezidentūras valstīs - Itālijā, Latvijā un Luksemburgā - notiks rakstnieku un tulkotāju apmaiņas braucieni jeb rezidences. Tajās piedalīsies rakstniece Nora Vāgenera no Luksemburgas, tulkotājs Paulo Pantaleo no Itālijas, kā arī rakstnieks Jānis Joņevs un tulkotāja no vācu valodas Silvija Brice no Latvijas.

Īsprozas un romānu rakstniece Vāgenera un tulkotājs Pantaleo martā uzturēsies Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī. Šeit Vāgenera plāno pabeigt savu otro grāmatu, savukārt Pantaleo, uzturoties Latvijā, strādās pie Noras Ikstenas grāmatas "Dzīves stāsti" un Ingas Žoludes stāstu krājuma "Mierinājums Ādama kokam" tulkojumiem.

"Sadarbība kultūras jomā starp Latviju un pārējām trio prezidentūras dalībvalstīm ir tikpat nozīmīga kā sadarbība politikas jautājumos, jo stiprina valstu savstarpējās attiecības. Turklāt rakstnieku rezidences kā radoša darbavieta ārpus ikdienas steigas kļūst aizvien populārākas," uzskata Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta Publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne.

Vāgenera un Pantaleo ir uzaicināti uz rezidenci Latvijā, pamatojoties uz viņu līdz šim paveikto literāro devumu. Pantaleo ir pārtulkojis itāļu valodā Imanta Ziedoņa "Krāsainās pasakas". Sadarbībā ar Venēcijas izdevniecību "Damocle" viņš arī radījis sēriju "Piccola Biblioteca Lettone" ("Mazā Latvijas bibliotēka"), kas veltīta Latvijas literatūrai.

Līdz šim tajā iznākušas trīs stāstu grāmatas bilingvālā versijā - Rūdolfa Blaumaņa novele "Sapnis", Noras Ikstenas stāsts "Lakatiņš baltais" un Jāņa Ziemeļnieka stāsts "Zīda mētelis". Šī gada sākumā paredzēts izdot Knuta Skujenieka dzejas un vēstuļu izlasi "Sēkla sniegā".

Savukārt Vāgenera ir vairāku literatūras balvu ieguvēja Luksemburgā, Austrijā un Vācijā. Viņas pirmais romāns "Menschenliebe und Vogel, Schrei" ("Filantropija un putns, kliedziens") iznāca 2011.gadā. Viņas stāsti publicēti dažādos literatūras žurnālos un antoloģijās. Literāte arī pasniedz īsprozas rakstīšanas nodarbības Luksemburgā un ārpus tās.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: