14. novembrī plkst.14.00 Pārventas bibliotēka ciklā„Sen to Rīgu daudzināja. Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta” notiks tikšanās ar grāmatas “Mūzu bastions” autoru, muzikologu Miku Čeži.

“Mūzu bastions” ir grāmata par Latvijas Nacionālās operas mājvietu, kuras ārējais veidols ideāli atbilst priekšstatam par teātri kā mākslu templi. Albums vēsta un 206 fotogrāfijās uzskatāmi demonstrē pārmaiņas Latvijas Nacionālās operas ēkā, kādreizējā vācu Rīgas Pilsētas teātra namā, kas būvēts uz tā dēvētajiem Pankūku bastiona pamatiem un vainagots ar Apollona liru sargājošajām mūzu skulptūrām.

 

Šajā ēkā ir aizvadīti vairāk nekā 150 gadi kopš pirmās – 1863./1864. gada sezonas. Šeit sazinājušies dažādās valodās un darbojušās vairākas trupas, iestudējot gan dramatiskā teātra, gan operas, gan operetes un baleta izrādes.

 

Galvenā uzmanība grāmatā pievērsta nama arhitektūrai un tās izmaiņām no 1863. gada. Laika un vietas ieskicēšanai, ārējā veidola un tā noformējuma izmaiņu atspoguļojumam seko stāsts par šīs ēkas sirdi - Lielo zāli un skatuvi. Grāmata piedāvā arī ceļojumu pārējās zālēs, kas pieejamas publikai – gan vēsturiskajā 1863. gada ēkā, gan 21. gadsimta sākumā atklātajā Jaunās zāles kompleksā, gan arī ļauj ielūkoties parasti publikas skatieniem nepieejamā vidē, kurā, nodrošinot mākslinieciskā procesa nepārtrauktību, top māksla.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: