17. februārī plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks tikšanās ar Rakstnieku mājas rezidenti Lillianu Ivonnu Bertramu - rakstnieci un dzejnieci no ASV.

Rakstniece un dzejniece Lilliana Ivonna Bertrama (Lillian-Yvonne Bertram) dzimusi 1983. gadā ASV, studējusi Karnegi Universitātē, Ilinoisas Universitātē un Jūtas Universitātē. Šobrīd galvenā nodarbošanās ir studijas, rakstīšana un pasniegšana.

Līdz šim publicējusi divas grāmatas „Vējš pūš no paradīzes” “But a Storm is Blowing From Paradise” (Red Hen Press, 2012); un dzejas grāmata spāņu valodā “Tierra Fisurada” (Editoriales del Duende, Argentina, 2001, limited press run). Dzeja un esejas publicētas dažādos izdevumos: Alligator Juniper, Bat City Review, Barn Owl Review, Bellingham Review, BODY Literature (Prague), Black Warrior Review, Cream City Review, Callaloo, Copper Nickel, Cutthroat, DIAGRAM, Gulf Coast Magazine, Harvard Review, Indiana Review, jubilat, Mid American Review, Narrative Magazine, OH NO, Southern Indiana Review, Sou’wester, Spoon River Review, Subtropics, The Winter Anthology.

Rezidences laikā Lilliana plāno turpināt rakstīt darbus dzejprozas stilā. Viens darbs, iespējams, sauksies „Personīgā zinātne” un tajā ar eseju un dzejas palīdzību Lilliana pēta personīgās mitoloģijas veidošanos – kā mēs stāstām stāstus sev par sevi, lai radītu savu identitāti. Dažreiz šie stāsti ir grūti saprotami un atgādina sapņus. Dzejā tiek jautāts, vai mēs saprotam sevi kā reālas būtnes, vai kā dažādas bieži kontrastējošas identitātes, kas ne vienmēr ir saistītas ar reālo pasauli.

Otrs projekts, pie kā Lilliana strādā, ir literārs pētījums par dažādu jaukto rasu pieredzi postmodernā kultūrā un kā identitātes un etniskā piederība tiek šķirotas pēc piederības un saskarsmes ar dažādām kultūras formām, kā mūzika (blūzs, hip-hops), valodas dialekti (slengs) un pēc saskarsmes ar vidi, jo īpaši ar svešu vidi.

ASV kā valstī, kur rasu un etniskās atšķirības ir skaidri redzamas,  interesanti pētīt, kā tās var vai nevar iztulkot citās vidēs. Tas ir, ka mēs vienmēr jūtamies atšķirīgi atkarībā no vietas, kur esam. Tamdēļ Lilliana novērtē iespēju pabūt rezidencē Latvijā, lai strādātu pie minētajām tēmām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: