Trešdien, 15. janvārī, plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, turpinot projektu „Kurzemes atmiņa” , būs tikšanās ar kultūras socioloģi Dagmāru Beitneri- Le Gallu. Sarunas tēma - latvietība un pašapziņa.

Latvieši – kas mēs esam? Kādi ārējie faktori, kultūras īpašības un stereotipi veido mūsu mentalitāti un nosaka tautas identitāti? Kas veido mūsu pašapziņu?

Bieži tiek uzsvērts, ka latvietība ir saistīta ar zemi un zemes darbiem, ka latvietis ir zemnieks, vienlaicīgi akcentējot, ka lauki ir Latvija sirds. Profesors Imants Lancmanis: „Latviešiem ir tāds liels mērķis – dzīvot savā sētā… viņa sēta ir centrs, un viņam nekur nav jāskrien, viņam nav jābūt darbā tikos un tikos, viņš ir pakļauts tikai sev, šim te mūžīgajam ritmam.”

Latviešus uzskata arī par dziedātājtautu, nereti aizmirstot par mūsu tautas izseno tieksmi pēc izglītības un zināšanām, un to, ka no latviešu vidus nācis liels skaits izcilu dziedātāju, mūziķu un diriģentu.

Patlaban jūtama spēcīga vēlme no šiem stereotipiem atgrūsties. Ir mēģinājumi apgāzt 700 gadu verdzības stāstu par latviešiem kā vergu un kalpu tautu, jo „mēs neesam ne bāreņu, ne zemnieku un arī ne dziedātāju tauta. Mēs esam moderna nācija, kuras sasniegumi 20. gs. sākumā vēl šodien pelna apbrīnu, ” uzsver D.Beitnere- Le Galla.

Socioloģijas doktore, vairāku grāmatu, zinātnisku publikāciju un pētījumu autore Dagmāra Beitnere- Le Galla ir Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece, strādājusi Latvijas Mūzikas akadēmijā, Rīgas Stradiņa universitātē.

Projektu „ Kurzemes atmiņa” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ieeja pasākumā bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: