11. aprīlī teātra namā uzstāsies pianists Vestards Šimkus un Sinfonietta Rīga. Skanēs gan Bahs, gan Haidns, gan Vestarda klavierkoncerts. Tā pirmatskaņojums diriģenta Normunda Šnē vadībā notika 2008. gada Dziesmu svētku simfoniskās mūzikas koncertā.

Normunds Šnē un Sinfonietta Rīga, pēc pianista teiktā, ir izcili laikmetīgās mūzikas interpreti, kuri lieliski izprot viņa skaņdarbu, tādēļ klavierkoncerts skanēs arī Ventspilī.

 

Vestard, kāda ir jūsu klavierkoncerta noskaņa un vēstījums?

Mana skaņdarba nosaukums ir šāds: 1. klavierkoncerts klavierēm un stīgu orķestrim. Veltīts neērtajam cilvēkam. Nosaukumā iekļautais veltījums ir jāuztver daudznozīmīgi, jo runa nav par kādu konkrētu cilvēku, bet gan par ikvienu, kurš jelkad ir sajuties neērts attiecībā pret to, kādā virzienā dodas apkārtējā pasaule. Pirmās idejas par šo skaņdarbu radās, ejot pastaigās pa Kurzemes mežiem un vērojot, kā gadu no gada mežos izplešas kailcirtes un pilsētu robežas. Manam 23 minūtes garajam 1. klavierkoncertam (šoruden Rīgā ir paredzēts pirmatskaņojums manam 2. klavierkoncertam klavierēm un korim) ir trīs daļas, katra nots ir sarakstīta manās mājās Tukuma novadā. Stilistiski necentos ietekmēties no jelkādiem šobrīd aktuālajiem laikmetīgās mūzikas paraugiem un centos radīt kaut ko savu, balstoties uz to, kas ieskanas manā galvā tad, kad ieklausos dabas skaņās, kaut nevaru noliegt zināmu ietekmi no pasaules tautu mūzikas un mūsdienu džeza.

 

Teātra nams jums nav sveša vieta, kā tā atbilst nopietnās mūzikas atskaņošanai?

Jūras vārtos esmu uzstājies divas reizes kopā ar Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu, jūtoties ļoti komfortabli. Varu teikt tikai to labāko par šo zāli, kā arī par tās Steinway&Sons instrumentu, kurš ir izcils šīs firmas meistardarbs. Ja man tāds piederētu, es to mīļuprāt ņemtu līdzi visos savos koncertos, jo, godīgi sakot, man nekur citur pasaulē nav gadījies sastapt labākas klavieres par tām, kas ir teātra namā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: