5. februārī plkst. 18.00 teātra nama Jūras vārti kino lektoriju ciklā „Kino vārti” tiks demonstrēta jaunākā Lailas Pakalniņas spēlfilma „Picas”, kuras filmēšana vairākās epizodēs notika arī Ventspilī un Staldzenē.

Filmas tapšanu iedvesmojuši un sižeta pamatā ir patiesi notikumi, kas aizsākušies kādas Latvijas mazpilsētas picērijā un kuros iesaistīti divi jauni puiši - picu cepēji. Jaunieši savā darba vietā picērijā bija lietojuši alkoholu un pēcāk “aizņēmušies” no kases naudu. Šo grēka darbu bija redzējusi viņu kolēģe, kura uzrakstīja ziņojumu par nodarījumu un to ieslēdza seifā. Viss, kas notika pēc tam, veids kā abi puiši zaga seifu kopā ar visu ziņojumu, kā bēga ar picērijas automašīnu, kā izdomāja, ka viņiem ir jānozog cita automašīna esošās vietā, jo esošo taču rotā pamanāms uzraksts “Pica”, – tas viss vairāk vai mazāk atrodams Pakalniņas filmā.

Laila Pakalniņa jau ir viesojusies „Kino vārtos” ar dokumentālo filmu programmu, bet šajā reizē režisore par savu jaunāko darbu saka: „Ar šo filmu esmu piedzīvojusi patīkamus brīžus, saprotot, ka neatkārtojos savā mākslinieciskās izteiksmes valodā.

Sastapos ar radošu izaicinājumu, piemēram, hip hop mūzika, kas skan filmā, man ir jauna pieredze. Ventspils un pilsētas apkārtne bija viena no vietām, kurā notika filmēšana, jo mazā budžeta dēļ visu filmēšanas grupu bija grūti aizvest uz Igauniju, kā tas bija paredzēts. Tādēļ Igaunijas jūras piekraste tika filmēta Staldzenē, bet Ventspils baseinā pie garderobes tika iekārtota picērija.”

Galvenās lomas atveidotājiem Paulam Iklāvam un Reinim Stabiņam "Picas" ir debija kino jomā – abi jaunieši par aktieriem Pakalniņas filmā kļuvuši tieši kādas viņu aizraušanās dēļ, par ko skatītājs uzzinās filmas gaitā. Filmas radošo komandu veido mākslinieks Jurģis Krāsons, skaņu režisors Anrijs Krenbergs un operators Uldis Jancis.

Pasaules pirmizrādi „Picas” piedzīvoja prestižajā Romas filmu festivālā, iegūstot žūrijas īpašo balvu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: