22. janvārī plkst. 17.30 Vēstures otrdienā tikšanās ar režisoru Rodrigo Rikardu un viņa jaunās dokumentālās filmas Drāma Baltijas jūrā noskatīšanās.

Pazīstamā latviešu filmu autora, režisora un operatora Rodrigo Rikarda dokumentālā filma Drāma Baltijas jūrā ir tieši saistīta ar Ventspili un tās iedzīvotājiem. Tas ir stāsts par traģisko 2. pasaules kara epizodi - neveiksmīgo velkoņa Rota mēģinājumu vēl 1945. gada 8. maijā aizvest vairākus simtus latviešu uz Zviedriju. Pats šis notikums unikālā veidā saglabājies toreizējā velkoņa kapteiņa, vecā Ventspils jūrnieka, Krišjāņa Valdemāra jūrskolu beigušā Arvīda Ludevika (1912 – 1996) stāstījumā, ko īsi pirms viņa nāves Rikards paguvis nofilmēt.

 

Šajā filmā bez kapteiņa Ludevika ir vēl otrs varonis – Ventspils ostas velkonis „Rota”. Tas ir kuģis ar slavenu pagātni – būvēts 20. gadsimta sākumā ar nosaukumu „Vindavec”, pārdzīvojis Pirmo pasaules karu, vācu gūstu, pēc kara ar nosaukumu „Rota” vairākus gadu desmitus darbojies Ventspils ostā un slavu iemantojis ar pašaizliedzīgu piedalīšanos briesmās nonākušu zvejnieku glābšanā 1920. -1930. gados. Par šiem notikumiem ir ziņas un attēli Ventspils muzejā, kas arī tika izmantoti filmā.

 

Filma tapusi ar Ventspils pilsētas atbalstu un tās demonstrācija notiks pils 2. stāvā , Kapitula zālē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: