Turpinot aizsākto tradīciju, Ventspils bibliotēka sadarbībā ar Ventspils Augstskolu 18. un 19. aprīlī Ventspilī organizē konferenci „Ventspils paralēle IV. Kultūru ceļi un krustceļi: Kurzemes mācība”.

Konferences pirmajā dienā, 18. aprīlī,Ventspils Augstskolā ar lasījumiem uzstāsies žurnāliste, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas  augstskolas un Liepājas Universitātes asociēta profesore Sandra Veinberga, Ventspils Livonijas ordeņa pils atjaunošanas projekta autors arhitekts Pēteris Blūms, arheologs, kultūrvēsturnieks, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Juris Urtāns, Ventspils muzeja vadošais pētnieks profesors Armands Vijups, Latvijas Universitātes asociēta profesore Baiba Bela-Krūmiņa, Latvijas Universitātes profesors Viesturs Zandbergs, Liepājas Universitātes profesore Benita Laumane.

Vakara programma “Cita telpa” norisināsies Galvenajā bibliotēkā plkst. 18.00. Pasākumā piedalīsies rakstnieki Nora Ikstena, Levans Beridze, dzejnieki Guntars Godiņš un Uldis Bērziņš, muzicēs grupa “Gaujarts”. Pasākumu vadīs Andra Konste.

Konferences otrās dienas, 19. aprīļa, programma „Viss tapis jauns” no plkst. 10.00 notiks Pārventas bibliotēkā. Ar saviem referātiem uzstāsies Ventspils Augstskolas asociēta profesore Astra Skrābane, Rīgas Stradiņa Universitātes lektors, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta pētniece Dace Strelēvica-Ošiņa, bet konferences noslēgumā - Ventspils Augstskolas doktorantūras studentu Natālijas Malašonokas, Egitas Provejas un Guntara Dreijera darbu lasījumi.

Konferencē aicināti piedalīties Ventspils un citu Latvijas pilsētu kultūras, izglītības un pašvaldību darbinieki, vēsturnieki, studenti, vidusskolu audzēkņi un pilsētas iedzīvotāji.

Konferenci „Ventspils paralēle IV. Kultūru ceļi un krustceļi: Kurzemes mācība” finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

„Ventspils paralēle” aizsākās 2006. gadā, kad, darbojoties kopā bibliotēkai, Ventspils Augstskolai un Rakstnieku mājai, tika organizēta starptautiska konference „Ventspils paralēle. Mantojums un mūsdienas”, veltīta dzejnieku Friča Dziesmas (Forstmaņa) un Jura Kronberga daiļradei. 2008. gadā, konferences sagatavošanā un darbībā iesaistoties arī Liepājas Universitātei un Latvijas Akadēmiskajai bibliotēkai, sekoja „Ventspils paralēle II. Kurzemes kvadrāts”, kas daudzšķautņaini skatīja Kurzemes novadu un tā iedzīvotājus,  novada savdabīgo valodu. 2010. gadā norisinājās Ventspils 720. jubilejai veltīta konference “Ventspils paralēle III. Pilsēta gadsimtu zīmēs un zīmolos”.

Konference „Ventspils paralēle” dod unikālu iespēju ikvienam interesentam noklausīties izcilus referātus, skatīt un vērtēt nozīmīgu politisku, saimniecisku, vēsturisku un kultūrvēsturisku procesu virzību, to lomu un ietekmi gan pilsētas, gan novada, gan valsts attīstībā, kā arī , nenoliedzami, stiprina ventspilnieku pašapziņu.

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: