Šonedēļ Irbenes radioteleskopu kompleksā norisinās kompleksa mazākā teleskopa RT-16 jaunās antenas montāžas darbi, lai š.g. 29. jūlijā, plkst. 9.00 to uzceltu balsta tornī.

2014. gada jūlijā iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums ar MT Mechatronics GmbH (Vācija) par jaunas antenas piegādi RT-16 un abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizāciju.


2014. gada ietvaros tika veikta RT-16 jaunās antenas projektēšana, ko MT Mechatronics vadībā veica apakšuzņēmēji 54th Research Institute of China Electronics Technology Group Corporation (CETC54) (Ķīna) un Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Spānija). Antenas kopējais svars ir ap 16 t, primārā spoguļa diametrs ir 16 metri, sekundārā spoguļa diametrs 1.6 metri, atstarojošo virsmu veido 80 paneļi, darba frekvences no 1.4 līdz 12 GHz.

Antenas izgatavošanas pamata materiāls ir oglekļa šķiedras polimērmateriāls, no kā izgatavotas gan balsta struktūru veidojošās caurules, gan sekundārais spogulis un primārā spoguļa atstarojošie paneļi. 2015. gadā tika īstenota iekārtu ražošana, no. 13.-21. jūlijam veikta antenas sastāvdaļu piegāde radioteleskopu kompleksā un 17. jūlijā CETC54 inženieri uzsāka antenas montāžas darbus. Darbu uzraudzību veic MT Mechatronics. Ventspils Augstskolas VSRC inženieri veic uztverošo iekārtu montāžu jaunās antenas uztvērēju sistēmu korpusos sadarbībā ar MT Mechatronics un CETC54.

RT-16 jaunās antenas projektēšanu un izgatavošanu MT Mechatronics GmbH (Vācija) vadībā veica 54th Research Institute of China Electronics Technology Group Corporation (CETC54) (Ķīna) un Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Spānija). RT-16 antenas (svars – aptuveni 16 t)  uzcelšanu balsta tornī paredzēts veikt ar vienu no SIA “Arsava” celtņiem, kura celtspēja ir līdz 350 t.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: