Kopējais kravu apgrozījums Ventspils ostā 2011.gada astoņos mēnešos bija par 9% lielāks nekā pirms gada. Tomēr atsevišķi termināļi aizvien izmanto tikai mazu daļu no iespējamās jaudas. Sliktākie kravu apgrozījuma rādītāji no Ventspils ostas termināļiem ir AS „Ventspils Grain Terminal”.

Astoņos mēnešos terminālis spējis piesaistīt vien 30 tūkstošus tonnu kravu, kas ir 3% no kopējās termināļa jaudas, informē Ventspils Brīvostas pārvaldes Mārketinga un attīstības nodaļa.

Kamēr Ventspils brīvostā kopumā kravu apgrozījums aug, AS „Ventspils Grain Terminal” tas procentuāli krities par 94,6%. Vienīgās kravas šogad – 27 tūkstoši tonnu labības martā un 3 tūkstoši tonnu rapša maijā.

Kamēr AS „Ventspils Grain Terminal” izmanto tikai 3% no esošās infrastruktūras, ko šobrīd uzņēmumam ir ekskluzīvas tiesības lietot, AS „Ventspils Grain Terminal” valdes priekšsēdētājs Vladislavs Šafranskis medijos publicē grandiozus plānus par daudzu miljonu piesaistīšanu jauniem attīstības projektiem un termināļa jaudas palielināšanai.

Tajā pat laikā tuvākajās Baltijas jūras ostās labības pārkraušana turpinās. Pēc Ventspils brīvostas pārvaldes rīcībā esošajiem datiem jau septiņos mēnešos vien Liepājas ostā pārkrauts 10 reizes vairāk labības nekā Ventspilī, Klaipēdas – 11, Tallinas – septiņas, Sanktpēterburgas – piecas, Rīgas – trīs. Arī augustā Ventspils brīvostas pārvaldei nav ziņu par nevienu kravas tonnu AS „Ventspils Grain Terminal”.

Rezultātā Ventspils brīvostas pārvalde negūst plānotos ieņēmumus no termināļa darbības, kā arī valsts un pašvaldību budžetā nenonāk tik daudz nodokļu, cik varētu būt, ja terminālis strādātu ar plānoto jaudu. Ventspils brīvostas pārvalde nodrošina terminālim ekskluzīvas tiesības izmantot labu publisko infrastruktūru – piestātni un dzelzceļa atzaru.

Apgrozījuma kritums atsevišķos Ventspils ostas termināļos būtiski ietekmē kopējos rādītājus Ventspils brīvostā. Neskatoties uz to, kopā Ventspils brīvostā šī gada astoņos mēnešos pārkrauts 18,9 miljoni tonnu, kas ir par 1,602 miljoniem tonnu jeb 9,2 % vairāk nekā šajā laika posmā pirms gada. Augustā ostas kravu apgrozījums bija 2,364 miljoni tonnu, kas ir par 39,5% vairāk nekā pirms gada.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: