Viena un divu santīmu monētas kļuvušas tik mazvērtīgas un negribētas, ka tās pat tiek mestas acīs.

Šāds gadījums, piemēram, bijis Ventspils tirgus maksas tualetē. Kad kasiere Verēna Kālberga klientam gribējusi atdot piecus santīmus sīkākās monētās, nauda lidojusi atpakaļ viņai sejā. «Nekur jau nav pateikts, ka šī nav nauda. Ja tev viens santīmiņš pietrūkts, tu taču nekā nenopirksi. Taču cilvēki to nesaprot. Ja tu cilvēkam neiedod 5 santīmus vienā gabalā, viņi tev acis izpļaus un izārdīsies, ka tā nav nauda,» atzīst Verēna.

Līdzīgu gadījumu piedzīvojis arī kāds Ventspils reisa šoferis. Dienas laikā sīkās monētas šoferu kasēs uzkrājas lielā daudzumā, tāpēc saprotama vēlme tās atdot atpakaļ pasažieriem. Taču pasažieri pieņem nelabprāt – kāds pasaka, ka tad viņam atlikumu nevajag, bet cits pat jūtas aizskarts met naudu šoferim virsū.

Sūdzības ir arī otrai pusei – pasažieriem. Tie sūdzas par šoferiem, kuri nelabprāt pieņem viena un divu santīmu monētas. Ventas Balss rubrikā Hallo bija pat teikts, ka kāds bērnam palūgts izkāpt no Ventspils Reisa autobusa, jo viņam biļetes iegādei bijusi tikai sīknauda. Autobusa vadītājs gan darba devējam paskaidrojumā noliedzis, ka būtu tā rīkojies.

Rubrikā Hallo kāds izteicis arī pieļāvumu, ka autobusos vispār vairs nepieņems sīkās monētas. Tomēr gan Ventspils reisa, gan M&D pārstāvji šādu informāciju noliedz. «Nauda ir nauda, un tas vienmēr sapulcēs šoferiem ir teikts,» atzīst Ventspils Reisa valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis.

Ar negribētajiem santīmiem cīnās arī tirgus pārdevēji. «Šausmīgi daudz viensantīmnieku, šausmīgi daudz. Cenšamies katru dienu tos atkal atdot pircējiem, lai neiedzīvotos lielos uzkrājumos, jo bankās nodot nav izdevīgi. Pircēji, kam atdodu sīknaudu, protams, nav apmierināti, vairāk par 5–10 santīmiem jau arī neatdodu,» Brigita Liepiņa no Vārves pagasta zemnieku saimniecības Zemgaļi. Viņa ir neizpratnē par to, kāpēc sīko santīmu tagad ir tik daudz.

Vieta, kur Ventspils tirgū sīknaudu pieņem un īpaši degunu nerauc ir maksas tualete. Darbiniecei neesot problēmu, jo viņa santīmu monētas tālāk nododot tirgus administrācijai. Ir gadījumi, kad svētku un gadatirgu laikā tirgotāji nāk pat uz tualeti iemainīt sīkāku naudu.  

Jura Ģiguļa foto

Vieta, kur par sīknaudu īpaši degunu nerauc, ir Ventspils tirgus tualete.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: