Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola varētu atbalstīt Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazināt no 21% līdz 5%, ja tiktu ievēroti vairāki priekšnosacījumi.

Viņa skaidroja, ka Finanšu ministrija (FM) šajā jautājumā ir piesardzīga, bet nenoraida šo priekšlikumu.

FM varētu atbalstīt PVN samazināšanu ar vairākiem priekšnosacījumiem – ja tiek atbalstīti vietējie ražotāji, samazinās cenas pircējiem un ja tas atbilst valdības budžeta prioritātēm.

«Gribam atbalstīt vietējos ražotājus,» skaidroja ministre, norādot, ka lielākais akcents būtu jāliek uz ražošanas nodokļiem, lai galvenie ieguvēji būtu ražotāji, nevis tirgotāji un importētāji. Pieredze arī liecinot – ja nav vienošanās ar tirgotājiem, tad ieguvēji nav patērētāji vai ražotāji, bet tieši tirgotāji.

Reizniece-Ozola uzskata, ka samazināto PVN atsevišķām pārtikas produktu grupām varētu ieviest uz laiku, pēc kura tiktu veikts izvērtējums, vai sasniegts cerētais efekts. Šāds termiņš varētu būt trīs gadi.

Attiecībā uz priekšlikuma atbilstību budžetam Reizniece-Ozola norādīja, ka budžets to varētu atļauties, ja valdība vienojas, ka tā ir prioritāte.

Kā ziņots, valdība šodien vērtēs ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazināt no 21% līdz 5%.

Valdības sēdei sagatavotajā ZM informatīvajā ziņojumā Par pievienotās vērtības nodokļa likmes diferencēšanu pārtikai teikts, ka tikai tad nozarē būšot iespējams panākt pozitīvāku un lielāku efektu, lai novērstu uzņēmēju darbošanos nelegālajā ekonomikā, kā arī veicinātu legālajā tirgū darbojošos augļu, ogu un dārzeņu ražotāju konkurētspēju.

FM un Ekonomikas ministrijas atzinumos par ZM sagatavoto informatīvo ziņojumu teikts, ka ZM priekšlikums nav atbalstāms.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • 0
    Nif nifs 22.08.2017, 11:30:16

    Nez, kādi varētu būt kritēriji, atšķirt vietējos no poļu un leišu fruktiem? Jau tagad bieži vērojams, ka poļu āboli par vietējiem tiek tirgoti. Nu dikti jau līdzīgi poļu āboliem no lielveikala, tik cena krietni "uzaugusi".

  • -2
    Latvija pāri visām! 22.08.2017, 12:54:19

    It kā cilvēki pārtiktu vien no augļiem, ogām un dārzeņiem...

  • -2
    Novadnieks 22.08.2017, 19:24:01

    No kurienes auglim un dārzenim rodas PVN?Tikko nožāģēts koks pārdošanai diez vai būs ar pievienotu vērtību.Tāpat no koka norauts ābols vai no zemes izrauts burkāns.Pēc tālākas apstrādes jau tā pievienotā vērtība it kā varētu būt tam galaproduktam.
    Ja tā konkrēti iedziļinās ekonomikas niansēs,tad jāsecina,ka tiekam ne tik vienkārši maldināti,bet kārtīgi "drāzti".

  • -1
    Nif nifs 22.08.2017, 20:49:12

    Novadniek, nejauc to pievienoto vērtību, kura rodas, kaut kam pieliekot pūles, - ar nodokli, kuru uzspiež valdība par dajebko, kas tiek pirkts vai pārdots vienalga cik reizes.

  • -2
    Novadnieks 23.08.2017, 05:05:13

    Protams,lai pieņemtu lēmumu uzlikt PVN zemenei vai gurķim,tur ir jāpieliek baigās pūles.It sevišķi jau tad,kad tāds lēmums ir jāpieņem.Tad jau drīzāk pievienotā vērtība būtu tiem gurķiem,kuri tā kārtīgi tiktu apstrādāti ar beisbola nūjām ministru kabinetā un Saeimā.

  • -4
    Latvija pāri visām! 22.08.2017, 21:47:39

    Tas tāpat kā apzīmējums - 'ģimenes' ārsts, kam nav nekāda sakara ar ģimeni.
    'Pievienotās vērtības' nodoklis - vnk ar labskanību labi maskē valdīšanas alkatīgo kāri aplikt ar nodokļiem.

  • -4
    Novadnieks 23.08.2017, 07:14:05

    Kad vienreiz beigsiet mīnusot Kurzemnieka komentārus tikai tāpēc ka viņš ir Kurzemnieks.Vai viņam par tiem ģimenes ārstiem nav taisnība?Tad iedod kādu pretargumentu,nevis te uzvedies kā pagrīdes pi.ers.

  • 0
    Barons 23.08.2017, 16:18:46

    Novadniek kung
    Bet es ir redzet,ka tavam ari ir likt īkšķ uz zem-dēļ tam,ka tavs ir Novadniek?

  • 0
    Novadnieks 23.08.2017, 19:45:12

    Ir jau ir tā,Baron kungs.Es par to īpaši "necepos",jo ir tā,ka katrā sādžā ir savs muļķis,un kādreiz arī divi un trīs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: