Latvijas Banka pagājušajā gadā apstrādāja 140,7 miljonus banknošu, no kurām 16,6% jeb 23,3 miljoni banknošu tika atzītas par apgrozībai nederīgām un aizstātas vai iznīcinātas, informēja centrālajā bankā.

Salīdzinājumam - 2014.gadā tika apstrādāti 133,4 miljoni banknošu, no kurām 15,2% jeb 20,3 miljoni banknošu tika atzītas par apgrozībai nederīgām un aizstātas vai iznīcinātas.

No kredītiestādēm saņemtās skaidrās naudas nolietotības pakāpes un īstuma pārbaudi Latvijas Bankā nodrošina automātiskās naudas apstrādes sistēmas.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns informēja, ka 2015.gadā tika veiktas aptuveni 500 ekspertīzes par aptuveni 1000 bojātām banknotēm un monētām. 2014.gadā veiktas ap 400 ekspertīzes par aptuveni 800 bojātām banknotēm un monētām.

Viena no būtiskākajām Latvijas Bankas funkcijām ir skaidras naudas laišana apgrozībā saskaņā ar banku un to klientu pieprasījumu. Centrālā banka pasūta, uzglabā un ar Rīgas un reģionālās filiāles Liepājā starpniecību izsniedz bankām banknotes un monētas. Latvijas Banka skaidras naudas aprites ciklā nodrošina bojātās un nolietotās naudas aizstāšanu ar kvalitatīvu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: