Šobrīd sociālās apdrošināšanas budžetā izveidojies uzkrājums 459 miljonu eiro apmērā, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija.

Kā stāstīja LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece, pensiju sistēma nav ilgtspējīga, ja nespēj uzkrāt rezervi, lai pensijas krīzes gadījumā izmaksātu vēl dažus mēnešus. Latvijā gadā pensijās tiek izmaksāti 1,6 miljardi eiro. Tādējādi ar jau uzkrātajiem teju 460 miljoniem eiro ekonomiskas krīzes gadījumā, kad pensijas vairs nav iespējams nodrošināt parastā kārtībā, pietiktu nepilniem četriem mēnešiem.

Piemēram, 2009.gadā apdrošināšanas budžetā uzkrājums veidoja 1,35 miljardus eiro, un trīs gadu laikā krīzes iespaidā šis uzkrātais samazinājās par 80%. Tomēr, ņemot vērā uzkrāto, pensijas senioriem varēja izmaksāt līdzšinējā līmenī.

Muižniece arī norādīja, ka ļoti droša pensiju sistēma ir tad, kad krīzes gadījumā no uzkrājuma pensijas iespējams nodrošināt 2,5 gadu garumā. Šāds uzkrājums, piemēram, esot Zviedrijā. Viņa gan atzina, ka LM mērķis nav veidot uzkrājumu 2,5 gadu garumā, jo tas ir "ideālajā variantā". Pēc LM ieskatiem, uzkrājumam jābūt tādam, lai vajadzības gadījumā pensijas varētu izmaksāt dažu mēnešu garumā, tomēr nedrīkst aizmirst arī par jau esošajiem pensionāriem, kam, piemēram, pensijas nepieciešams indeksēt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: