Apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide Ventspilī 2014.gadā bijusi 149.3 milj. euro, kas, salīdzinot ar 2013.gadu, ir pieaugusi par 15% jeb par 19.1 milj. euro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) informācija.

Pieaugums saistīts, galvenokārt, ar metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumu saražoto produkciju apjoma pieaugumu par 11.3 milj. Euro.

 

Šobrīd lielākie Ventspils metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumi ir komunālo automašīnu ražošanas uzņēmums SIA “Bucher Municipal”, kravu automašīnu detaļu ražošanas uzņēmums SIA “Malmar Sheet Metal”, lielizmēra metāla konstrukciju ražošanas uzņēmums SIA “Ventspils metināšanas rūpnīca”.

 

Kopš 2002.gada, kad Ventspils brīvostai tika dots spēcīgs instruments (nodokļu atlaides) ārvalstu un pašmāju investoru ražotāju piesaistei, sākās mērķtiecīga Ventspils industrializācija, kā rezultātā šai laikā apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides apjoms pieaudzis 21 reizi.

 

Valsts un pilsētas ekonomikai nozīmīgs rādītājs ir arī apstrādes rūpniecības produkcijas eksports, kas stimulē investīciju piesaisti, jaunu darba vietu radīšanu un palielina nodokļu ieņēmumus. 2014.gadā apstrādes rūpniecības produkcija eksportēta 137.7 milj. euro apmērā, salīdzinoši – par 3% vairāk kā 2013, bet salīdzinot ar 2002. gadu, eksports pieaudzis 41 reizi.

 

Apstrādes rūpniecības produkcijas eksports 2014.gadā veidoja 87% no kopējā Ventspils eksporta apgrozījuma, salīdzinājumam 2002.gadā tie bija vien 45%. Saskaņā ar šo rādītāju republikas pilsētu grupā Ventspils ieņem 1.vietu.

 

Ventspils apstrādes rūpniecības produkcijas eksporta apjoma īpatsvars Latvijas apstrādes rūpniecības produkcijas eksporta apjoma kopsummā 2014.gadā veidoja 3.7%, salīdzinoši 2002.gadā – 0.4%.

 

Mērķi gan attiecībā uz apstrādes rūpniecības produkcijas izlaidi, gan eksportu Ventspils pilsētas pašvaldībai ir vēl augstāki, tāpēc jau šogad plānots nodot ekspluatācijā pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma būvēto Ventspils Elektronikas centru un Tehnoloģijas centru, kuros modernas ražošanas telpas tiks piedāvātas uzņēmumiem, kas rada produkciju ar augstu pievienoto vērtību. Jau zināms, ka viens no Ventspils Elektronikas centra potenciālajiem nomniekiem ir uzņēmums SIA “Ventspils elektronikas fabrika”, kurš vēlas paplašināt savu darbību Ventspilī un plāno izveidot vismaz 45 jaunas darba vietas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: