Ventspils brīvostas pārvaldnieka palīgu Gunti Tīrmani var nosaukt par brīvostas staigājošo arhīvu un vēsturi. Viņš bija viens no pieciem ostas administrācijas dibinātājiem un ir vienīgais no viņiem, kas joprojām turpina strādāt, lai arī Ventspils ostas administrāciju tagad sauc par Ventspils brīvostas pārvaldi.

Kapteinis tālbraucējs Guntis Tīrmanis vairāk nekā 20 gadu gājis jūrā uz okeāna zvejas kuģiem. Sūro un romantikas pilno peldošo zivju rūpnīcu vadības skolu apguvis uz okeāna saldētājkuģiem Dzintarjūra, Dzintarkrasts un Dzintarzeme. Strādājis arī vadošajos amatos slavenajā zvejnieku kolhozā Sarkanā bāka.

 

Kopš 1991. gada Tīrmanis bija Ventspils zvejas ostas kapteinis. Toreizējo Ventspils zvejniecību viņš apraksta diezgan izteiksmīgi: «Katru dienu no Ventspils izgāja jūrā un atgriezās ar zivīm līdz 300 zvejas kuģu! Jo īpaši ziemā, kad citas zvejas ostas Latvijā un Baltijā aizsala.» Tāpēc arī rūpju zvejas ostas kapteinim netrūka.

 

1991. gada beigās ar Latvijas Ministru padomes rīkojumu tika izveidota Latvijas Jūrniecības pārvalde, kas pārņēma no PSRS Jūras flotes ministrijas visas Latvijas ostas. Savukārt 1992. gada martā pēc Ventspils tautas deputātu padomes lēmuma zvejas ostas kapteiņa kabinetā tika izveidota Ventspils ostas administrācija. To reģistrēja pirmais ostas pārvaldnieks Alfrēds Mačtams, viņa tehniskais vietnieks Arvīds Jansons, galvenā grāmatvede Skaidrīte Groša, juriste Gija Zablovska un Guntis Tīrmanis, kas kļuva par ilggadēju ostas pārvaldnieka vietnieku un palīgu.

 

Visus šos gadus Gunta Tīrmaņa darba diena sākas plkst. 6 ar to, ka viņš kāpj mašīnā un apbraukā ostu. Pateicoties informācijas tehnoloģijām, kuģus ostā var novērot, neizejot no kabineta, uz datora monitora. Tīrmanis uz to atbild: man viss ir jāredz dzīvajā. Viņš var nosaukt Ventspils ostas kravu apgrozījumu jebkurā no 19 brīvostas pārvaldes pastāvēšanas gadiem. Viņš var pastāstīt, kādi notikumi piedzīvoti šajā laikā. Visspilgtāk palikusi atmiņā Igaunijas zvejas kuģa Merkurs avārija - tas gandrīz nogrima tieši Ventspils ostā.

 

Guntis Tīrmanis atceras...

Pirmais Ventspils brīvostas pārvaldnieks Alfrēds Mačtams vienlaikus bija arī Augstākās Padomes (AP) deputāts. AP paspārnē tika izveidota Jūras lietu komisija, kurā bija iekļuvis arī komponists Imants Kalniņš. Kad viņam vaicāja: ko tu šeit dari?, -- komponists atbildēja: «Varbūt kādu dziesmu saceru par jūru.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: