Pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumam, šogad Ventspils ostā tiks turpināta navigācijas līdzekļu aprīkošana ar jaunākās paaudzes automātiskās identifikācijas sistēmu (AIS).

Šonedēļ Ventspilī tikās projekta „Transporta un ostu komunikāciju sistēmu attīstība” dalībostu pārstāvji, lai pārrunātu aktuālākos projekta jautājumus.

Ventspils brīvostas pārvalde piedalās ERAF Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam finansētā projekta „Transporta un ostu komunikāciju sistēmu attīstība (TransPort)” īstenošanā. Projekta mērķis ir veicināt Latvijas – Lietuvas pierobežas reģionu sociāli ekonomisko attīstību, attīstīt pārrobežu transporta infrastruktūru, ieviešot jaunus loģistikas risinājumus kravu pārvadājumos un uzlabojot sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti un to pieejamību.

Citu pārrobežu transporta sistēmas risinājumu vidū, projekts paredz divu Kurzemes reģiona lielāko ostu – Liepājas un Ventspils, kā arī Klaipēdas ostas komunikāciju sistēmu attīstību. Ventspils ostā tiks veikta navigācijas līdzekļu modernizācija, ieviešot automātiskās identifikācijas sistēmu (AIS) uz visattālākajām navigācijas bojām, kas brīdina kuģus par bīstamajiem sēkļiem. Ar AIS palīdzību varēs viegli kontrolēt iespējamo boju nobīdi vai bojājumu un operatīvi novērst šos trūkumus. Tāpat AIS ir plānots uzstādīt uz Ventspils brīvostas hidrogrāfiskā kuģa „Kapteinis Orle”.

Ostas navigācijas līdzekļu aprīkošana ar AIS tika uzsākta jau 2010.gadā, kad ar jauno sistēmu tika aprīkotas visas trīs Ventspils brīvostas valdījumā esošās bākas – Ovišu, Užavas un Akmeņraga. Tā palīdz regulēt kuģošanu, mūsdienīgi risināt jautājumus, kas saistīti ar jūras vides aizsardzību, kā arī daudzus citus jautājumus, jo AIS nodrošina ar visu nepieciešamo informāciju par kuģi, tā parametriem, kravu.

Projektā iesaistīto ostu pārstāvju sanāksmē, kas šonedēļ notika Ventspilī, koordinatori informēja par jau paveikto un turpmākajiem plāniem. Projekta koordinatore no Ventspils brīvostas pārvaldes Zanda Megne informēja, ka AIS iepirkuma procedūra ir veiksmīgi noslēgusies un šobrīd tiek gatavots līgums par darbu veikšanu. Jauno sistēmu uzstādīšanu plānots pabeigt rudenī.

Projekta īstenošanas laiks ir no 2010.gada 1.oktobra līdz 2011.gada 31.decembrim. Projekts tiek realizēts ar ERAF līdzfinansējumu Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.–2013.gadam ietvaros. Projekta partneri no Latvijas puses ir Kurzemes Plānošanas reģions (vadošais partneris), Zemgales Plānošanas reģions, Latgales Plānošanas reģions, Saldus novada dome, Liepājas osta un Ventspils brīvosta. Partneri no Lietuvas puses - Siauliai reģiona attīstības aģentūra, Mazeikiai rajona pašvaldība un Klaipēdas osta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: