Pagājušās nedēļas beigās Ventspilī tika atklāts vēl viens unikāls uzņēmums – jaunās paaudzes apkures un dzesēšanas sistēmu rūpnīca Wasserkabel Baltic. Jau pavisam drīz jaunās rūpnīcas saražotā pirmā produkcija tiks nosūtīta uz Ķīnu, kur šīs sistēmas gūst arvien lielāku popularitāti.

Jaunā ražotne atrodas Tehnoloģiju centra ēkā, kas uzbūvēta pagājušajā gadā pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma Augsto tehnoloģiju parkā.

Kārtējās rūpnīcas atvēršanai vienā no Ventspils brīvostas industriālajām teritorijām līdztekus jaunu darba vietu radīšanai pilsētā ir vēl viena svarīga nozīme. Tas ir pirmais projekts Ventspilī, kurā piedalās investori no Ķīnas Tautas Republikas. Wasserkabel Baltic ir Vācijas un Ķīnas investoru kopuzņēmums, kas Ventspilī ražos Vācijā izgudrotas zemas temperatūras apkures un dzesēšanas sistēmas, kuru darbība balstās uz siltuma izstarošanas un absorbcijas principa, izmantojot augstas kvalitātes polipropilēna caurules ar kapilārajām plātnēm. Sākumstadijā rūpnīcā būs nodarbināti 15 cilvēki. Investīciju apjoms ražotnē – aptuveni 3 miljoni eiro. Tās ir pirmās ķīniešu investīcijas ražotnē Latvijā.

Jaunā uzņēmuma svinīgajā atklāšanas ceremonijā piedalījās Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis, AS Wasserkabel Baltic valdes loceklis Hanss Eberhards Šmidts no Vācijas un akcionārs no Ķīnas Xianjun He, kā arī Ventspils domes un Ventspils brīvostas vadība, partneri no citiem uzņēmumiem un organizācijām.

Atklājot jauni ražotni, Ventspils domes priekšsēdētājs un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs neslēpa savu prieku. Lai arī uzņēmums savu mērogu ziņā ir pietiekami pieticīgs, taču Ķīnas investoru dalība tajā ir pirmais signāls tam, ka dzīvē īstenosies Ventspils un Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) sadarbība, kas aizsākās jau pirms vairākiem gadiem, taču līdz šim nebija materiālizējusies.

Jau vairākus gadus, liekot pamatus Ventspils industriālajā teritorijā kārtējām jaunajām rūpnieciskajām ēkām, pašvaldība iemūrē kapsulas ar novēlējumiem nākamajām paaudzēm, kas uzrakstīti ne tikai latviski, bet arī ķīniešu valodā. «Mēs lūkojamies uz Ķīnu kā uz globālu spēlētāju, toskait arī reģionā, kur atrodas Latvija,» norādīja Lembergs. Ventspils jau desmit gadus gaida investorus no Ķīnas. Pašvaldība un Ventspils brīvostas pārvalde bija gatavas gaidīt vēl desmit gadus, taču izrādījās, ka pirmie investori no ĶTR sāka izrādīt interesi par Ventspili tieši tagad. Lembergs arī norādīja, ka svarīga ir kārtējā investora no Vācijas, kurai pieder svarīga loma Eiropas Savienības ekonomikā un politikā, līdzdalība projektā. Ventspilij jebkurš investors un partneris ir svarīgs un nozīmīgs, uzsvēra Lembergs, novēlot jaunajam projektam turpmāku attīstību un apsolot būvēt rūpnieciskās ēkas ikvienam investoram, kurš jau iegulda savu kapitālu Ventspils ekonomikā vai vēl tikai gatavojas nākt uz šejieni, lai «atvērtu logu uz Eiropu».

Akcionārs Xianjun He no ĶTR rūpnīcas Wasserkabel Baltic atvēršanu nodēvēja par vēsturisku brīdi, jo tieši Ventspilī aizsākas Baltijā pirmā inovatīvu, efektīvāku, videi un cilvēkam draudzīgāku apkures un dzesēšanas sistēmu ražošana. Ūdenskapilārā metode, kuru izmanto apkures un dzesēšanas sistēmās, tiek plaši izmantota Ķīnā un to popularitāte arvien pieaug. Tādēļ jau tuvākajā nākotnē Wasserkabel Baltic produkciju plānots nosūtīt uz Ķīnu potenciālajiem pircējiem. Tas ir vēl viens fakts, kas norāda uz lielu izmantojamo tehnoloģiju potenciālu pasaules tirgū, norādīja Xianjun He. Viņš arī pauda pārliecību par veiksmīgu un produktīvu Latvijas un Ķīnas sadarbību tehnoloģiju jomā. «Mūsu valstī tiek augstu novērtēta augtas kvalitātes produkcija, kas tiek ražota Eiropā,» piebilda Ķīnas investors. Tā nebija nejaušība, ka Ventspili izvēlēja kā sadarbības partneru. Tieši Ventspils ostas brīvā ekonomiskā zona tika nosaukta ietekmīgā izdevuma Financial Times pētījumā kā viena no perspektīvākajām nākotnes zonām ar veiksmīgu investīciju piesaistes stratēģiju. Tas ir visaugstākais rezultāts starp Baltijas valstīm, atgādināja Xianjun He. Pēc viņa vērtējuma, Ventspilij ir liels potenciāls ķīniešu investīciju piesaistei – šeit ir labi attīstīta infrastruktūra, pievilcīgi nosacījumi zemes un ēku izmantošanai, kā arī uzņēmumiem labvēlīga politika. Akcionārs pateicās Ventspils domei un personīgi tās priekšsēdētājam Aivaram Lemberam par ieinteresētu un pozitīvu attieksmi, kas tiek izrādīta investoriem, mērķtiecīgu darbu pilsētas interesēs. Pateicību Ventspils domes un Ventspils pārvaldes vadībai izteica arī akcionārs un investors no vācu puses – AS Wasserkabel Baltic valdes loceklis Hans Eberhards Šmidts.

Zemās temperatūras apkures un dzesēšanas sistēmu jaunā rūpnīca tika atvērta ēkā, kuru uzcēla pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) teritorijā. Šī gada sākumā šajā pašā ēkā tika atklāta elastīgā iepakojuma inovatīvā rūpnīcā Immer Digital, kurā darbs norit jau divās maiņās. Vienlaikus tiek gatavots vēl vienas ēkas būvniecības projekts VATP teritorijā, kurā atradīsies Immer Digital jaunās kārtas ar modernāko poligrāfisko ražotni. Pavisam tuvākajos gados Ventspils brīvostas pārvalde ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu uzbūvēs Ventspilī trīs jaunas rūpnieciskās ēkas ražošanas attīstībai.

Rūpniecības attīstība industriālajās teritorijās ir viena no Ventspils brīvostas pārvaldes darbības prioritārajiem virzieniem. Pēdējo 15 gadu laikā industriālajām teritorijām ir piesaistīti vairāki desmiti Latvijas un ārzemju ražošanas uzņēmumu un izveidotas 1400 jaunas darba vietas.

Wasserkabel – 21. gadsimta tehnoloģija

Hanss Eberhards Šmidts,

AS Wasserkabel Baltic valdes loceklis:

– 2014. gada oktobrī mēs svinīgi ielējām topošās rūpnieciskās ēkas pamatus, un tagad šajā ēkā esam uzsākuši savu ražošanu. Rūpnīcas produkciju pārdosim daudzās valstīs, tādēļ mūsu komandu sagaida darbs starptautiskā līmenī. Ūdens kapilārās plātnes – tā ir pilnīgi jauna tehnoloģija klimatkontroles jomā. Tā darbojas pilnīgi atšķirīgi nekā mums labi zināmie radiatori un kondicionieri. To galvenā priekšrocība ir tā, ka apsildot un atdzesējot, mēs ietaupīsim no 50 līdz 80% enerģijas, sasniedzot daudz augstāku komforta līmeni telpās. Un tas ir labs ierosinājums tiem, kuriem ir alerģiskās reakcijas, jo mūsu sistēma nepieļauj putekļu un mikroorganismu nokļūšanu. Mūsu sistēma tāpat ir spējīga darboties no autonomā enerģijas avota – ģeotermālās, ūdens vai saules enerģijas. Atcerieties, ka saule jums rēķinu par siltumu neizsniegs! Savu ūdens kapilāro sistēmu esam uzstādījuši mūsu uzņēmuma biroja telpā, lai to izmantotu kā parauga demonstrējumu. Mēs plānojam aprīkot ar to jauno rūpniecisko ēku, kas tiek projektēta līdzās ar mūsējai un kurā atradīsies uzņēmums Immer Digital. Patlaban ūdens kapilārās tehnoloģijas tiek plaši izmantotas visā pasaulē. Ventspils kļūs par pirmo Baltijā. Wasserkabel – tā ir 21. gadsimta tehnoloģija klimata kontroles jomā!

Pirmais investors no Ķīnas

Aivars Lembergs,

Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs

– Pagājušās nedēļas beigās notika lielisks pasākums. Divi investori – viens no Vācijas un viens no Ķīnas – investējuši Ventspils rūpnīcā Wasserkabel Baltic, kurā ražos inovatīvu tehnoloģiju apkures un dzesēšanas sistēmas, izmantojot kapilāro metodi. Ražotne nav liela – pagaidām tajā strādā 15 cilvēku vienā maiņā. Viņu pieeja ir tāda, ka vispirms viņi nopelnīs naudu un pēc tam investēs tālāk, palielinot jaudas un uzsākot darbu vairākās maiņās. Ļoti zīmīgi, ka tas ir pirmais investors un līdzīpašnieks no Ķīnas Tautas Republikas rūpnieciskās apstrādes ražotnē Ventspilī. Mēs ļoti ilgi strādājām pie tā, lai Ventspilī parādītos ĶTR karogs, un šis darbs ir vainagojies ar panākumiem. Protams, tas nav kaut kas milzīgs – kilometru augsts debesskrāpis vai 11 metrus liela dziļuma sasniegšana okeānā –, taču tas ir ļoti svarīgs un nozīmīgs panākums. Ķīnas investors jau iepriekš bija apmeklējis Ventspili, un pilsēta atstāja uz viņu ļoti labu iespaidu. Un šo faktu pilnībā apstiprina Ventspilij pērn Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Biznesa savienības piešķirtais tituls kā investoriem draudzīgākā pašvaldība.

Solis inovāciju virzienā

Edmunds Valantis,

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks

– Jaunas rūpnīcas atklāšana Ventspilī ir svētki ne tikai pilsētai, bet arī visai būvniecības nozarei Latvijā. Strādājot ar ES struktūrfondiem, vienu no programmām, kura paredzēta industriālo teritoriju attīstībai, es no sirds priecājos redzēt Ventspilī šīs idejas īstenošanu – jaunu rūpnīcu atvēršanu un attīstību. Atklājot šo ražotni, mēs speram pietiekami plašu soli tajā virzienā, par kuru vienojās Ekonomikas ministrija un būvniecības nozare. Latvijai ir jākļūst inovatīvākai, piedāvājot būvniecībā izmantot energoefektīvākus produktus. Tuvākajos gados būvniecības apjoms Eiropā un Latvijā pieaugs un galvenokārt uz energoefektivitātes rēķina. Tādēļ dubults prieks, ka investoriem, pašvaldībai un Ventspils brīvostas pārvaldei izdevās kopīgiem pūliņiem izveidot tādu ražotni vēl pirms tam, kad ir beidzies ES finansējums, kas paredzēts energoefektivitātes paaugstināšanai. Novēlu jaunajai rūpnīcai panākumus, lielus apgrozījumus un produkcijas eksportu!

Xianjun He,

Wasserkabel Baltic akcionārs no Ķīnas:

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    norge 31.05.2017, 14:50:24

    kura pakazukas pec strada 2 cilveki uz to bridi kam ir prese un bankets

  • -1
    Zanis 31.05.2017, 20:02:21

    Punduris atkal visur piedalās gan jau 1/10 daļa ienākumu nonāks caur ofšoriem šā kabatā.
    Strādnieki saņem minimālo.

  • 0
    norge 31.05.2017, 21:47:50

    to Zanis nu nava tur stradnieku tikai ofis un 2 klauni kuriem bija jatelo ka strada , informacija 100% patiesa

  • 0
    Ena 02.06.2017, 01:02:50

    Uhhh, baigi jau atgādina Dendrolight. Paskatījos Wasserkabel International - tas pats Hanss Eberhards Šmidts arī tur ir vienīgais šī uzņēmuma loceklis. Liekas pavisam nenopietni, ja vien tas nav kārtējais projekts Eiropas naudas paņemšanai, pie viena paplucinot mazliet arī Ķīnas investorus

  • -2
    norge 02.06.2017, 13:11:59

    parunaju neta ar draugu kurs ir vel ventspili , sanaca interesanta saruna vins aiz gara laika paskatijas 3 dienas vai sokolades fabrika strada vai ne izradas ka nestrada pec tam aiz gara laika aizbrauca uz veikalu kur tirgo pobedas konfetes un sokolades paprasija vai ir vai nav atbilde bija satriecosa kad no krievijas bus pievedums tad ari veikala bus osortiments , secinajums ventspils sokolades fabrika pobeda ir kartejais naudas atmazgasanas veids un karteja afera ar nodokliem vedot krievija razoto preci uz ES apejot muitas nodoklus

  • -5
    Juris 02.06.2017, 13:49:05

    Tavam draugam acis , ausis un smadzenes ir vietā? Nupat pirku šokolādes un vedu draugiem. Rūpnīca ražo uz nebēdu. Kas tev liek izplatīt melus?

  • -6
    Ventspils brīvostas pārvalde 02.06.2017, 14:22:44

    “Pobeda Confectionery”, protams, strādā. Ražošanas process gan ir telpās un, vienkārši aiz gara laika pastaigājoties, protams, nav redzams. Ventspils fabrikā šobrīd ražo tikai šokolādes tāfelītes, bet citus “Pobeda” izstrādājumus ieved no rūpnīcām Krievijā. Visas šokolādes tāfelītes, ko var nopirkt Latvijā, ražo Ventspils rūpnīcā. Šodien uz Ventspils rūpnīcu tika atvestas jaunās iekārtas, sāksies to uzstādīšanas process un rudenī Ventspilī sāks ražot arī konfektes.
    Lūdzu, uzaiciniet savu draugu šodien un rīt apmeklēt Kurzemes uzņēmēju dienas Olimpiskajā centrā. Tur viņš atradīs arī “Pobeda” stendu, varēs pagaršot produkciju un aprunāties par ražošanu. Lai nekavējas ilgi, ļoti garšīga šokolāde!!!

  • -1
    norge 03.06.2017, 10:04:39

    to Ventspils brīvostas pārvalde , no jums kadreiz kads ir bijis sokolades fabrika Laima ? ja ja tad varetu redzet ka ceha ir iekartots un un kadas noliktavas tur ir prieks gatavas preces un izejvielam , fabrika Pobeda tadas vispar nava , un pec VB video ko vini lika VB portala var secinat ka sokoladi nerazo uz vietas , ta ka sory , tas ir tas pats kas ar slaveno modulu maju rupnicu liels burbulis un naudas atmazgasanas mehanisms

  • -2
    Juris 03.06.2017, 13:13:18

    A mans paziņa strādā rūnīcā un zinu, ka ražošana Ventspilī notiek , tiks paplašināta. Tā kā nevajag izplatīt muļķības. Ieskaties Pobeda produkcijā, kas redzama Kurzemes uzņēmēmēju dienās vakar OC VEntspils telpās: http://www.ventspils.lv/lat/galerijas/pilseta/21550-uznemeju-dienas-kurzeme-2017!

  • 0
    norge 03.06.2017, 13:25:59

    to Juris, a tu un izlasi ko uzrakstija Ventspils brīvostas pārvalde , un paskaties video un bildes ko publiceja VB

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: