Uzņēmums Immer Digital, kas ražos elastīgo iepakojumu pārtikas un nepārtikas produktiem un šim mērķim no Ventspils brīvostas pārvaldes nomā zemi un telpas pērn uzbūvētajā Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Tehnoloģiju centra ēkā, drīzumā plāno uzsākt ražošanu.  

Laikā, kad notika sabiedriskā apspriešana B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai, iedzīvotāji pauda bažas par iespējamajiem kaitīgajiem izmešiem, ņemot vērā, ka ražotne atrodas netālu no dzīvojamās zonas. Uzņēmuma, vides konsultāciju firmas un Ventspils pilsētas domes pārstāvji norāda, ka iedzīvotāju satraukumam nav pamata.

Gatavi uzsākt ražošanu

«Esam fināla stadijā un nododam ražotni ekspluatācijā. Iekārtas instalētas un notestētas. Veikta personāla atlase un apmācība ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Esam gatavi uzsākt ražošanu ar pilnu jaudu,» norāda AS Immer Digital rīkotājdirektors Oļegs Savickis.

Tehnoloģiju centra ēkā Pārventā tapusi nepilna cikla elastīgā iepakojuma un etiķešu ražotne ar augsto tehnoloģiju iekārtu parku, un tā šobrīd ir vienīgā šāda līmeņa ražotne Ziemeļeiropā. Uzņēmums ražos ietinamos papīrus šokolādei, konfektēm, kā arī iepakojumus dažādiem piena produktiem, kafijai un tējai, garšvielām, mērcēm un majonēzei. Paredzēts ražot arī etiķetes ūdens un dažādu dzērienu pudelēm un iepakojumu dzīvnieku barībai, kosmētikas produktiem, kā arī dažādām citām precēm. Kā skaidro Savickis, elastīgajam iepakojumam ir divas pamatfunkcijas. «Turot rokā, piemēram, šokolādes papīrīti, pat nevaram iedomāties, ka materiāls sastāv no daudziem slāņiem, kas piešķir iepakojumam funkcionalitāti. Viena no galvenajām īpašībām ir barjerfunkcija jeb, vienkāršāk sakot, produkta aizsardzība pret apkārtējās vides ietekmi, tostarp temperatūru, gaisu, mitrumu, saules stariem, un līdz ar to arī uzglabāšanas termiņa paildzināšana,» stāsta Immer Digital pārstāvis. Otra savukārt ir komunikatīvā funkcija jeb tas, kā produkts izskatās veikala plauktā un kādu to redz pircējs.

Pieredzi pārņēmuši no līderiem

Immer Digital ir cieša sadarbība ar uzņēmumu Ukrplastik, kas darbojas Ukrainā. «Esam pārņēmuši tehnoloģiju, izmantojam viņu patentus, kopā arī īstenojam personāla apmācības programmu. Ukraiņu uzņēmums tehnoloģiju ziņā ir pirmais pasaulē, kaut arī tam ir tikai viena rūpnīca,» atzīmē Savickis.

«Mēs saņemam jau gatavas plēves, apdrukājam tās, laminējam vai apstrādājam, piemēram, uzklājam laku, lai piešķirtu spīdumu vai tieši pretēji – matētu efektu, uzklājam īpašas līmes, ja tas nepieciešams,» ražošanas procesu skaidro Savickis. Lai nodrošinātu elastīgā iepakojuma funkcijas, ražotnei atlasītas atbilstošas iekārtas plēvju salīmēšanai jeb laminēšanai un digitālajai drukai. Ražotnē ir arī iekārtas, kas ražos pudeļu etiķetes ar augstas sarežģītības pakāpes noformējuma iespējām, kā arī iekārtas, kas ražos materiālu, ar kuru pudeles tiks apvilktas. Tiks ražoti gatavi maisiņi ar jau iestrādātām dažādām funkcijām, piemēram, ar iespēju iepakojumu vairākkārt atvērt un aizvērt, kā arī aizlīmēt. Vēl ražotnei iegādātas dažādas palīgiekārtas, kā arī izveidota īpaša laboratorija. Katrā ražošanas posmā paredzētas pārbaudes un laboratorijas atzinums. «Materiālu ķīmiskās un fizikālās īpašības ir mūsu nozares pamats,» uzsver uzņēmuma pārstāvis.

Izmešu apjoms – maznozīmīgs

Pagājušajā gadā uzņēmums sagatavoja iesniegumu Ventspils reģionālajai vides pārvaldei, lai saņemtu B kategorijas piesārņojošās darbības atļauju. Tā nepieciešama, jo uz­ņēmums iepakojuma un etiķešu ­ra­žošanā izmantos šķīdinātājus un līmes. Atļaujas sabiedriskās apspriešanas laikā gada nogalē iedzīvotāji izteica bažas par uzņēmuma darbību, ņemot vērā, ka ražotne atrodas aptuveni 300 metru attālumā no dzīvojamās zonas. Iedzīvotāji satraucās par etilacetāta jeb etiķskābes etilestera izmantošanu. Tas ir bezkrāsas smaržojošs šķidrums, labs šķīdinātājs. Savickis skaidro, ka ražotnei atlasītas labākās iekārtas no Eiropas līderiem, attiecīgi tās ir sertificētas un atbilst arī ekoloģiskajām prasībām. Viņš uzsver, ka ražotnē nav eksperimentālu iekārtu, līdz ar to kaitīgo izmešu dati ir ne tikai prognozējami un matemātiski aprēķināti, bet arī praksē apstiprināti. Veikta arī izmešu daudzumu aprēķināšana un salīdzināšana ar normatīvajiem aktiem. Vides konsultāciju firma ELLE norāda: «300 metru attālumā no uzņēmuma piesārņojošo vielu koncentrācijas būs zemākas, nekā tiek norādītas emisiju limitu projektā. Piemēram, etila­cetāta maksimālā gada vidējā koncentrācija veido tikai 0,05% no pieļaujamā normatīva. Ja atsevišķi tiek apskatīta etilacetāta gada vidējā koncentrācija pie tuvākajām dzīvojamajām mājām, tad tā koncentrācija veido 0,004% no normatīva. Līdz ar to uzņēmuma emisijas kvotu devums summārajā piesārņojuma kon­centrācijā ir maznozīmīgs.» Pā­rējo piesārņojošo vielu maksimālās koncentrācijas ir konstatētas vēl ze­mākas.

Vairāku pakāpju uzraudzība

To apstiprina arī pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece. «Manuprāt, bažām nav nekāda pamata, jo šo vielu neražos šeit uz vietas, bet gan izmantos, turklāt ļoti periodiski un nelielos daudzumos,» norāda Zīlniece, piebilstot, ka izmešu aprēķini veikti, pieņemot, ka etilacetāts ražošanas procesā tiktu izmantots nepārtraukti, taču uzņēmums to neplāno darīt.

«Man liels prieks, ka Ventspils kā pilsēta tik rūpīgi izturas pret šiem jautājumiem, gan pilsētas dome cītīgi izvērtēja projektu, gan atbildīgās iestādes un Ventspils brīvostas vadība, tāpat svarīgi, ka iedzīvotāji nav vienaldzīgi. Jau sākotnēji uzsvērām, ka saprotam jautājuma nozīmīgumu un rūpējamies, lai nepasliktinātu tuvumā esošo iedzīvotāju dzīves kvalitāti un nenodarītu kaitējumu apkārtējai videi,» norāda Immer Digital pārstāvis. «Ražošanas process ir sarežģīts un produkta tehnoloģija ļoti sensitīva, tāpēc tehnoloģijas neatbilstība vai neievērošana momentā ietekmēs produkta kvalitāti,» viņš piebilst, akcentējot, ka tieši tehnoloģiskajā procesā tiek pielietotas ķīmiskas vielas, un to pielietošana ir stingri reglamentēta un kontrolēta. «Procesam seko ne tikai cilvēks, bet arī datorizēta programma un laboratorija,» uzsver Savickis. Viņš arī piebilst, ka nozarē ieviests kompleksais rādītājs UBP (Umweltbelastungspunkt), kas tiešā tulkojumā no vācu valodas nozīmē slodzes punkts uz vidi. «UPB sastāv no daudziem kritērijiem – iepakojuma svara, sastāva, ražošanas procesā patērēto energoresursu apjoma, kaitīgo komponenšu esamības, utilizēšanas izmaksām, otrreizējas pārstrādes ietekmes uz ekoloģiju un citiem kritērijiem. Vērtējot visu kopumā, elastīgo iepakojumu visā pasaulē pieņemts uzskatīt par maksimāli ekonomisku un resursus taupošu,» skaidro Savickis. «Mēs ražojam zaļo iepakojumu, jo UPB rādītājs ir trīs reizes zemāks, nekā ražojot plastikāta pudeli, piecas līdz desmit reizes zemāks, nekā ražojot papīra vai kartona, metālisku iepakojumu, un gandrīz 20 reizes zemāks nekā stikla iepakojumam,» uzsver Immer Digital pārstāvis.

Tehnoloģiju centra ēkā Immer Digital iecerējis īstenot ražošanas pirmo kārtu, taču otrās un trešās kārtas īstenošanai Ventspils brīvostas pārvalde tuvāko gadu laikā plāno līdzās centram uzbūvēt vēl vienu ēku. Ražošanas pirmajā kārtā strādās ap 30 darbinieku, bet turpmāk iecerēts nodarbināt ap simts cilvēku. Uzņēmums iestājies Latvijas Iepakojuma asociācijā un Eiropas Elastīgā iepakojuma asociācijā. Sākotnēji plānots apgūt vietējo, kā arī Baltijas un Skandināvijas tirgu, taču vēlāk uzņēmums mērķē arī Ķīnas un citu pasaules reģionu tirgu virzienā.

Uzņēmums Immer Digital dibināts 2015. gada beigās ar mērķi uzsākt elastīgā iepakojuma ražošanu Eiropas Savienībā. Ventspils izvēlēta, pamatojot to ar labvēlīgu industriālo un biznesa vidi, kā arī sniegto Ventspils brīvostas pārvaldes atbalstu.

Aprēķini parāda, ka bažām nav pamata

Jānis Vītoliņš, Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos

Mēs domes Vides aizsardzības komisijā šo jautājumu izskatījām un Immer Digital pārstāvji informēja par to, kā ir plānota šī uzņēmuma darbība. Runa ir par šķīdinātāju etilacetātu, kuru uzņēmums plāno izmantot ražošanas procesā. No uzņēmuma ziņojuma izrietēja, ka šī viela tiks izmantota ierobežotā daudzumā un ne regulāri. Bet riska aprēķini ir veikti, pieņemot, ka tas notiktu regulāri – visu gadu. Aprēķini parāda, ka bažām nav pamata un nekādu problēmu nav. Neraugoties uz to, Vides aizsardzības komisija atbalstīja viena komisijas locekļa priekšlikumu, ka tad, kad uzņēmums uzsāks darbību, tiks veikti reāli mērījumi no izmešu avota, lai konstatētu, vai dati tiem atbilst. Un otrs priekšlikums bija, ka pēc nepieciešamības varētu izvērtēt dūmvada augstumu, pa kuru izmeši izplatīsies. Proti, vai tas nebūtu jāpaaugstina. Domes Vides aizsardzības komisijai ir rekomendējošs raksturs, un priekšlikumus mēs nosūtījām Ventspils reģionālajai vides pārvaldei, kas pieņems galīgo lēmumu. Bet jebkurā gadījumā vēlos uzsvērt, ka saskaņā ar speciālistu vērtējumu nekādu risku nav. Aprēķini ir veikti ar ļoti lielu rezervi, un speciālistu vērtējumā izmeši var būt ļoti nelielos daudzumos. Man personīgi, ņemot vērā informāciju, kas izskanēja komisijā, nav šaubu, ka nekāda apdraudējuma tiešām nav. Tomēr, ņemot vērā, ka iedzīvotāji šādas bažas ir izteikuši, labāk vēlreiz pārbaudīt, un reāli mērījumi no izmešu avota, manuprāt, ir labākais veids, kā to izdarīt.

Kadrs no uzņēmuma laboratorijas – iekārtu testēšanas process

Kopskats uz AS Immer Digital ražotnes laminēšanas iekārtu

Apvelkošās etiķetes veidošanas process. Apvelkošā etiķete ir termo­etiķete, kuru uzliekot uz pudeles tā ieņem pudeles formu.

 

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -4
    reku 17.01.2017, 10:36:47

    Nezin,kur šie ņems tik daudz darbiniekus ar augstāko izglītību un pieredzi poligrāfijā?Mēešiem ilgi jau izsludinājušies.
    Tātad darbs būs,tikai ne priekš ventspilniekiem un ne priekš vienkāršiem strādniekiem,izņemot varbūt vadītājus tiem pāris bildē redzamajiem kāriņiem...

  • -1
    prof.Preobraženskis 17.01.2017, 14:18:42

    Neņems jau atsevišķi uz tiem iekrāvējiem nevienu,kas brauc,tiem pašiem darbiniekiem ar augstāko izglītību būs jāiegūst tiesības un jābraukā!

  • -1
    norge 17.01.2017, 12:29:17

    nu bilde 1 karins ari ta patriekts izskatas

  • -2
    kaimiņiene 17.01.2017, 14:32:54

    Interesanti, tikko daži šūmējās, ka pilsētā esot bezdarbs. Šeit atkal kāda pārdzīvo, ka nebūšot darbinieku. Jūs kaut kā izdomājiet, lūdzu, - ir bezdarbs vai trūkst darbinieku :)

  • -1
    Ventspils brīvostas pārvalde 17.01.2017, 15:55:22

    Kā informē Immer Digital pārstāvji, šobrīd uzņēmumā, ieskaitot administrāciju, strādā 19 cilvēki, bet nākotnē plānots darbs 3 maiņās. Tas nozīmē, ka personāls pilnībā vēl nav nokomplektēts. Pēc uzņēmuma sniegtās informācijas šobrīd uzņēmumā visi darbinieki esot vietējie iedzīvotāji. Tā kā uzņēmumā ir jāstrādā ar augstas sarežģītības iekārtām, uzņēmums aicina darbā pieredzējušus darbiniekus, kuriem jau ir bijusi pieredze ar druku vai laminēšanu. Tomēr augsti kvalificētus darbiniekus konkrētajā nozarē atrast ir grūti, tāpēc uzņēmums pieņem darbā cilvēkus ar līdzīgām prasmēm un pieredzi, un apmāca uz vietas uzņēmumā. Ja ir interese par darba uzsākšanu Immer Digital, aicinām sazināties ar uzņēmumu, lai uzzinātu vairāk info@immer-digital.com .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: