Ventspils brīvostas pārvaldi kā prakses vietu izvēlas ārzemju mācību iestāžu studenti, kuri saskata šeit labas iespējas apgūt multimodālo pārvadājumu loģistiku, augstu korporatīvo attiecību kultūru un rod prieku iepazīt mūsu lielisko pilsētu!

Tikko Ventspils brīvostas pārvaldē noslēgusies divu nedēļu prakse diviem Baltkrievijas Valsts universitātes (BVU) Biznesa un menedžmenta tehnoloģiju institūta 2. kursa studentiem – Rostislavam Aduckevičam un Vladislavam Lukšam. Baltkrievijas studentiem mācību prakse ārzemēs, vēl jo vairāk Eiropas Savienības valstīs, nav tik ierasta lieta. Tādēļ Rostislavs un Vladislavs uzskata, ka viņi ir ieguvuši retu iespēju, pateicoties BVU Starptautisko sakaru nodaļas sadarbībai ar Ventspils brīvostu. Baltkrievijas universitāte un Ventspils brīvostas pārvalde piedalījušās kopprojektā Amber Coast Logistic, tādēļ universitāte vērsusies pie Ventspils brīvostas pārvaldes, lūdzot piešķirt prakses vietas diviem labākajiem studentiem, kuri studē loģistiku.

Apgūst profesijas nianses

Paši studenti uzskata, ka prakse Ventspilī ir lieliska iespēja izprast visas savas nākamās profesijas nianses. Baltkrievijai nav izejas uz jūru, tādēļ Rostislava un Vladislava profesionālā karjera, visticamāk, būs saistīta vai nu ar sauszemes transporta plūsmu, vai arī informācijas loģistiku. Tomēr, ņemot vērā to, ka pēdējos gados Eiropā un pasaulē diezgan strauji attīstās multimodālie transporta koridori, kas ietver sauszemes, dzelzceļa un jūras kravu kustības maršrutus, praktikanti novērtējuši iespēju iepazīt Ventspils jūras kravu pārvadājumu loģistiku. «No Ventspils piemēra gribējām redzēt, kā darbojas šī sistēma, un, iespējams, pārņemt kādu pieredzi arī Baltkrievijai,» sacīja Vladislavs.

Divu nedēļu laikā puiši apguva informācijas loģistiku, analizēja klientiem sniedzamo informāciju, piedalījās Ventspils brīvostas pārvaldes mājaslapas SEO optimizācijā, kā arī iepazina ostas, toskait arī stividorsabiedrību, darbību. «Mēs uzzinājām, kā ir iekārtota osta un kādas kravas šeit tiek pārkrautas, kā arī iepazinām rūpnieciskās ražotnes brīvostas teritorijā,» stāstīja praktikanti. Īsajā prakses laikā Baltkrievijas studenti iepazina Ventspils ostas struktūru un uzzināja, ka Ventspils brīvostas pārvalde ir valsts un pašvaldības struktūra, bet stividorsabiedrības, kas nodarbojas ar kravu pārkraušanu ostā, – privātas. Tāda kombinēta ostas struktūra topošajiem speciālistiem šķitusi ļoti efektīva, nodrošinot veiksmīgu valsts, pašvaldības un privāto interešu ievērošanu. Ventspilī ir labi sakārtota dažādu struktūru sadarbība un kravas plūsmu sadale, uzsvēra studenti.

Sajūsmā par attiecību kultūru!

Darba diena Ventspils brīvostā sākās ar rīta sapulci pie šefa – Mārketinga un attīstības nodaļas vadītāja Igora Udodova. Prakses vadītājs katru dienu bija sarūpējis uzdevumus jaunajiem kolēģiem, toskait arī notika ekskursijas uz brīvostas uzņēmuiem un termināļiem. Studenti bija sajūsmā par korporatīvo attiecību kultūru un darba gaisotni Ventspils brīvostas pārvaldē. «Visi Igora Udodova kolēģi un viņa padotie palīdzēja mums tikt galā ar uzdevumiem vai organizēt ekskursijas uz uzņēmumiem,» atmiņās kavējas praktikanti.

Rostislavs un Vladislavs dzīvoja Ventspilī viesu mājā un par savu uzturēšanos maksāja paši. Baltkrievijā puiši piedalās projektos, Vladislavs saņem stipendiju, bet Rostislavs apvieno darbu ar studijām. Citiem vārdiem, naudu dzīvošanai Ventspilī viņi bija nopelnījuši paši. Viesus burtiski apbūrusi mūsu pilsēta. Visvairāk acīs kritusi pilsētas tīrība, skaistums un labiekārtojums. «Lieliskas ielas, kolosāla pludmale, izcila atpūta ģimenei!» puiši nežēlo epitetus Ventspils aprakstīšanai. Tik labiekārtotu un ērtu jūras pludmali mūsu viesi nebija redzējuši nekur citur pasaulē, lai gan, kā paši atzīst, daudz ceļo. Viesi novērtējuši arī to, ka pilsētas pludmalē plīvo Zilais karogs, kas liecina par starptautisku atzinību, tīrību un augstas kvalitātes pakalpojumiem pludmalē.

Ventspilnieki prot izklaidēties

Baltkrievijas studentiem iepatikusies piekrastes daba un šīs vietas jaukais klimats, kas viņiem ļoti atgādinājis Baltkrievijas laika apstākļus. Savukārt pilsēta likusies līdzīga nelielām Baltkrievijas pilsētiņām. Brīvajā laikā puiši daudz pastaigājās pa pilsētu, apskatīja skaistākās vietas un iepazina iedzīvotājus. Viņiem tāpat bija iespēja apmeklēt Jūras svētkus. Viņus pārsteidzis, ka tādā nelielā un klusā pilsētiņā vienuviet var sapulcēties tik daudz cilvēku! Vladislavs uzskata, ka svētku organizēšanas jomā Ventspilī arī ir, ko mācīties, piemēram, bija sagatavota izcila informācija par svētku programmu, pārdomāta pasākumu un izklaides izvēle dažādām vecuma kategorijām, plašs sabiedriskās ēdināšanas piedāvājums, toskait arī nacionālās virtuves gardumi. Puišiem paticis, ka Jūras svētkos viņi praktiski nav manījuši piedzērušus cilvēkus, lai gan alus lija straumēm. Jaunie cilvēki nākuši pie secinājuma, ka ventspilnieki prot svinēt un priecāties, nenodarot ļaunumu savai veselībai.

Gribētu vēlreiz atgriezties

Baltkrievijas viesi ir sajūsmā par ventspilnieku viesmīlību. Lai arī viņi brīvi pārvalda angļu valodu, tā Ventspilī puišiem gandrīz nemaz nav bijusi vajadzīga – visur un ar visiem varēja sazināties krievu valodā. Rostislavs izcēla mierīgo un rāmo biznesa dzīves ritējumu Ventspilī – kā šķita praktikantam, lieli darba, naudas un kravas apjomi ostā apgrozās bez liekas kņadas un steigas. Ierindas ventspilnieku dzīve arī šķita mierīga, saplānota un ne tik dārga kā citās Eiropas valstīs.

Pabeiguši praksi Ventspils brīvostas pārvaldē, puiši vēl nesteidzās doties mājup. No Ventspils viņi devās tālāk uz Zviedrijas ostu Nineshamnu, izmantojot ērto prāmju satiksmi ar Zviedriju, un šobrīd iepazīst Stokholmu. Dzimtenē viņi atgriezīsies tikai nedēļas beigās. Aizbraucot no Ventspils, puiši atzina, ka labprāt vēlreiz šeit atgrieztos – ja ne uz kārtējo praksi, tad vismaz, lai atpūstos ar visu ģimeni. «Ja man būtu iespēja šeit pavadīt savu dzīvi, aizejot pensijā, tad Ventspils ir viens no piemērotākajiem variantiem, ko ir vērts izskatīt,» atzina Vladislavs.

Aicinām labākos
Igors Udodovs
Ventspils brīvostas pārvaldes Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs


– Ventspils brīvostas pārvalde jau daudzus gadus piešķir prakses vietas Ventspils un citu augstskolu studentiem. Studenti regulāri praktizējas dažādās brīv­ostas administrācijas nodaļās, piemēram, gandrīz vienmēr viņi ir Mārketinga un attīstības nodaļā. Starp Ventspils brīvostas pārvaldes speciālistiem arī ir virkne Ventspils Augstskolas absolventu. Baltkrievijas Valsts universitātes studenti praktizējas pie mums pirmo reizi, jo sadarbība ar šo mācību iestādi ir tikko sākusies. Šajā universitātē ir spēcīga loģistikas katedra. Ventspils brīvostas pārvalde ar Baltkrievijas Valsts universitāti noslēgusi memorandu par labāko loģistikas studentu prakses iespējām Ventspils brīvostas pārvaldē. Studentu prakses laikā centāmies sniegt visplašāko priekšstatu par ostas darbību. Tā vienlaikus mēs arī izplatām informāciju par Ventspils ostu un veidojam jaunus kontaktus iespējamai sadarbībai nākotnē. Baltkrievija ir svarīgs Ventspils ostas partneris tranzīta kravu pārkraušanas jomā. Mēs ceram, ka šodienas praktikanti, iespējams, nākotnē kļūs par mūsu partneriem, piesaistot Ventspils ostai jaunas kravu plūsmas no šīs valsts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: