Stipro vēju appūstās un vasaras saules izkaltētās pilsētas pludmales kāpas mēģina iekarot vienu no ventspilnieku un pilsētas viesu iemīļotākajām vietām – Dienvidu molu un tam līdzās esošo teritoriju. Par smilšu sanesumu attīrīšanu šajā teritorijā kopā ar Ventspils brīvostas pārvaldi rūpējas pilsētas komunālais uzņēmums Galantus.

Tā kā Dienvidu mola promenāde un tai piegulošais pievedceļš un autostāvvieta atrodas Brīvostas teritorijā, Ventspils brīvostas pārvalde regulāri slēdz līgumu ar Komunālo pārvaldi par šīs vietas apsaimniekošanu. Savukārt Komunālā pārvalde nosaka reālo darbu veicēju, apkopojot iepirkumu konkursa rezultātus. Kopš 2006. gada konkursā regulāri uzvar pilsētas labiekārtošanas un apzaļumošanas uzņēmums Galantus. Tā pienākumos saskaņā ar līgumu ir atkritumu savākšana un teritorijas attīrīšana no smiltīm teju desmit hektāru platībā, bet precīzāk – 92 400 m2, ieskaitot autostāvvietu līdz skatu tornim, pievedceļu pie Dienvidu mola un pašu molu.

 

Teritorijas attīrīšana no smiltīm ir labiekārtošanas specifiska īpatnība, kas raksturīga tikai mūsu pilsētai, norāda SIA Galantus projektu vadītāja Daiva Sprudzāne. Pēdējos gados ventspilniekiem ir bijusi iespēja vērot smilšu ekspansiju Dienvidu mola promenādē. Ja agrāk kavēklis smilšu kāpas ceļā bija betona siena, kas atdala pilsētas pludmali no promenādes, tad tagad smiltis jau sasniegušas un pārsniegušas šīs sienas augstumu, plūstot gar to kā ūdenskritums. Tas nozīmē, ka firmai Galantus darba apjoms ir pieaudzis. Tikai pagājušajā nedēļā vien no Dienvidu mola teritorijas ir izvesti aptuveni 600 kubikmetri smilšu – tā ir trešdaļa no gada vidējā apjoma, stāsta Sprudzāne. Pēc vienošanās ar Komunālo pārvaldi smiltis tiek vestas uz pilsētas kapsētām.

 

Smilšu uzvedība ir grūti prognozējama, skaidro Sprudzāne. Vēja virzītas uz visām pusēm, tās vienmēr sabirst ļoti atšķirīgi. Lietainā laikā rudenī smiltis, kas piedzītas ar lietus šaltīm, birst mazāk. Toties vasarā smiltis birst neatkarīgi no gadalaika – pēc lietus tas ātri izžūst saulē un tiek izputināts no augstākās kāpas pašas virsotnes uz visām pusēm. Rudens un ziema ir vētru laiks, kad smiltis jo īpaši birst visos virzienos. Šis gads arī aizsākās ar spēcīgu vēju sēriju, kas sagādājis arī smilšu sanesumus. Ar tiem neatlaidīgi cīnās Galantus tehnika – traktors ar frontālo iekrāvēju, kas savāc un aizved pamata sanesumus, bet pēc tam seko mazais Bobcat ar birstēm un savāc smilšu atlikumus. Nereti tiek izmantots arī roku darbs – darbinieki vāc smiltis ar lāpstām tur, kur netiek klāt tehnika. Teritorijas attīrīšanā no smiltīm atkarībā no nepieciešamības ir nodarbināti no viena diviem līdz 10–15 cilvēku, stāsta Sprudzāne. Smiltis ir jāvāc praktiski katru nedēļu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: