Ventspils ieņem pirmo vietu Latvijā apstrādes rūpniecības pieauguma ziņā. Šā gada pirmajā pusgadā Ventspilī saražota rūpniecības produkcija par 63,6 miljoniem latu.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, šogad sešu mēnešu laikā saražots par 73% vairāk, bet eksporta apjoms kāpināts pat par 104%.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā šā gada sešos mēnešos rūpniecības produkcijas apjoms pieaudzis par vidēji 15%, bet visstraujākais kāpums bijis tieši Kurzemes reģionā – 28%. Ventspils savukārt šajā ziņā ir rekordiste Latvijā, jo šajā periodā kāpinājusi apstrādes rūpniecības apjomu par 73%. 2011. gada pirmajā pusgadā tika saražota rūpniecības produkcija par 26,8 milj. latu, bet šī gada sešos mēnešos summa sasniegusi jau 63,6 milj. latu, liecina valsts apkopotā statistika.

«Ja salīdzinām pilsētas un rūpniecības centrus Latvijā, šobrīd Ventspils ir trešais lielākais rūpniecības centrs Latvijā aiz Rīgas un Liepājas. Esam pārspējuši rūpniecības ražošanas attīstībā tādus lielus un tradicionālus rūpniecības centrus kā Daugavpils, Jelgava, Rēzekne un Valmiera. Liepājā ir Liepājas metalurgs, tāpēc mums ir grūti sacensties. Jācer, ka mēs šo dinamiku saglabāsim, un mūsu tuvāko piecu gadu uzdevums būs pārspēt Liepāju,» pozitīvos datus par Ventspils attīstību komentē Brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Turklāt valsts apkopotā statistika par oktobra mēnesi sarūpējusi Ventspilij vēl vienu pozitīvu ziņu. Nodarbinātības valsts aģentūra informē, ka reģistrētā bezdarba līmenis pilsētā samazinājies līdz 8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Tas ir otrais zemākais rādītājs starp republikas pilsētām un, salīdzinot ar šā gada 30. septembri, samazinājies par 0,3%.

Industrializācijas jeb rūpniecības attīstības stratēģija ir attaisnojusies, un Ventspils brīvostas pārvaldes, pašvaldības darbs pie investoru piesaistes brīvostas teritorijās, kuras atvēlētas ražošanas uzņēmumiem, nes augļus. Ventspils no izteiktas tranzīta pilsētas šobrīd kļūst par pilsētu, kurā visstraujāk attīstās rūpniecība. Ventspils īpatsvars Latvijas apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides kopsummā šā gada 1. pusgadā bija 0,3%. Salīdzinājumam: 2011. gadā – 2,3%, bet 2002. gadā – tikai 3%.

Ventspils brīvostas rūpniecības teritorijā strādā tādi pilsētai nozīmīgi ražošanas uzņēmumi kā Malmar Sheet Metal un Bucher Schoerling Baltic, kuri aizvien kāpina ražošanas un eksporta apjomu, kā arī rada jaunas darba vietas. Ventspils komunālo automašīnu ražotājs Bucher Schoerling Baltic šogad prognozē apgrozījuma pieaugumu līdz 15,65 miljoniem latu. Tāpat minētie uzņēmumi aktīvi sadarbojas ar izglītības iestādēm pilsētā, lai nodrošinātu arī turpmāku metālapstrādes nozares attīstību Ventspilī.

Vēl šī gada nogalē moduļu māju ražošanu plāno sākt uzņēmums HBSI Production, atklāj uzņēmuma pārstāvis Kāre Birkelands.Jāatgādina, ka minētais uzņēmums Ventspilī gatavojās ienākt jau pirms vairākiem gadiem, taču krīze Eiropā uz laiku lika ieceri par uzņēmējdarbību Latvijā atlikt. Ražošanas ēka, kuru uzņēmums jau paguva uzbūvēt, tika iznomāta citam moduļu ražotājam – Bau How. Taču šobrīd saimnieki paši gatavojas strādāt savā ražotnē – tiek meklēti darbinieki un iekārtota rūpnīca.

Apstrādes rūpniecības produkcijas eksporta apjoma pieaugums Latvijas pilsētās, salīdzinot 2011. gada 1. pusgadu un 2012. gada 1. pusgadu (Avots: Centrālā statistikas pārvalde):

Ventspils - 104%

Liepāja - 15%

Jelgava - 14%

Daugavpils - 13%

Rīga - 12%

Jēkabpils - 12%

Valmiera - 10%

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: