No 12. līdz 14. jūlijam Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā norisinājās 14. Pasaules čempionāts galda hokejā.

Trīs dienu garumā 155 pasaules labākie spēlētāji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas, Čehijas, Kazahstānas, Vācijas, Šveices, Lielbritānijas, Ungārijas un Krievijas cīnījās par planētas labākā galda hokeja meistara titulu gan individuālajā, gan komandu vērtējumā.

Pavisam tika sadalīti 11 medaļu komplekti. Latvijas izlases sastāvā šajā čempionātā startēja arī pieci galda hokeja meistari no Ventspils. Laima Kamzola un Elēna Rācenāja sacentās Dāmu nominācijā. Aleksandrs Žernovojs un Guntis Ernšteins cīnījās Veterānu nominācijā. Dainis Zariņš pārstāvēja Veterāni 50+ nomināciju. Jāpiebilst, ka Ventspils galda hokeja meistari sāka startēt pasaules čempionātā no 2005. gada. Pirmais no mūsējiem bija Dainis Zariņš, kurš planētas meistarsacīkstēs Rīgā Veterānu konkurencē izcīnīja 18.vietu. 2011. gadā Somijas pilsētā Turku Latvijas izlasē Junioru nominācijā startēja Jaunrades nama audzēknis Viesturs Lapiņš un izcīnīja 10. vietu. Savukārt 2013. gadā Norvēģijas pilsētā Stavangerā valsts izlases sastāvā jau piedalījās kuplāks mūsu pilsētas galda hokejistu sastāvs. Jaunrades nama komandas pārstāvji pirmo reizi tika pie pasaules čempionāta medaļām. Edžus Kaņeps ieguva divas sudraba medaļas komandu konkurencē starp junioriem un Open nominācijā. Laima Kamzola kļuva par pasaules vicečempioni Dāmu komandu konkurencē. Aleksandrs Žernovojs izcīnija 10. vietu Veterānu nominācijā individuālajā vērtējumā.

Sanktpēterburgā pirmajā sacensību dienā tika sadalīti seši medaļu komplekti. Kā pirmie par pasaules čempiona titulu cīņas uzsāka Dāmu, Junioru un Veterānu izlases komandas. Dāmu komandu cīņā par čempiona titulu spēkojās Krievijas, Ukrainas, Latvijas un Zviedrijas izlases, kuras nosaka toni pasaulē starp 30 izlasēm šajā kategorijā. Mūsu izlase izcīnīja Latvijai pirmās medaļas. Pusfinālā tika piedzīvots zaudējums Ukrainas izlasei, bet cīņā par bronzas medaļām tika uzveikta spēcīgā Zviedrijas izlase. Līdz ar to mūsu Laima Kamzola un Elēna Rācenāja, kā arī Inčukalna pārstāve Ilze Zuce-Tenča ieguva pasaules čempionāta bronzas medaļas. Par čempioni kļuva Krievijas izlase.

Veterānu komandu cīņās Latvija ierindojās augstajā 8. vietā. Izlases sastāvā spēlēja mūsu Aleksandrs Žernovojs un Guntis Ernšteins, kā arī Skrundas vecmeistars Arnis Vītols. Uzvarēja Čehijas izlase. Otrajā un trešajā vietā attiecīgi Zviedrijas un Krievijas izlases.

Junioru komandām uzvaru svinēja Krievijas izlase. Latvijai sudraba medaļas, bet bronza Somijai.

Tālāk sekoja cīņas par pasaules čempionāta medaļām Dāmu, Junioru un Veterānu nomināciju individuālajā konkurencē. Dāmām par pasaules čempioni kļuva Viktorija Laričeva no Krievijas. Sudraba medaļa tika Karolīnai Eriksonei no Zviedrijas, bet bronza ukrainietei Viktorijai Noseļivskai. Mūsu Laima Kamzola ierindojās 11. vietā, bet Elēna Rācenāja 14. vietā. Veterāniem uzvarēja Lars Hendriksons no Zviedrijas. Otrajā vietā Jans Drijāks no Čehijas, bet trešajā Aleksandrs Zaicevs no Krievijas. Aleksandram Žernovojam 40 vecmeistaru konkurencē augstā 10. vieta, bet Guntim Ernšteinam 23. vieta. Junioriem par pasaules čempionu kļuva Jans Pelkonens no Somijas. Otrais Kevins Eriksons no Somijas, bet trešais Mihails Šaškovs no Krievijas.

Čempionāta otrajā dienā tika sadalīts viens medaļu komplekts. Open nominācijas komandu cīņā Latvijas izlase izcīnīja bronzas medaļas. Zeltu ieguva Krievija, bet sudrabu Zviedrijas izlase. Sacensību pēdējā dienā par čempiona nosaukumu sacentās Junioru nominācija līdz 11 gadu vecuma, Junioru nominācija līdz 13 gadu vecuma, Veterānu nominācija no 50 gadu vecuma un Open kategorija individuālajā vērtējumā. Veterānu 50+ kategorijā startēja arī mūsu pilsētas galda hokeja aizsācējs Dainis Zariņš. Spēcīgajā konkurencē mūsu galda hokeja leģenda ierindojās 16. vietā. Uzvarēja Pāvels Plešaks no Čehijas. Junioru nominācijā līdz 11 gadiem par pārsteigumu parūpējās Krievijas jaunā censone Irīna Vorobjova. Vienīgā meitene puišu konkurencē spēja izcīnīt uzvaru, kļūstot par pasaules čempioni pašā jaunākajā grupā. Junioriem līdz 13 gadiem čempiona titulu izcīnīja Ņikita Žolobovs no Krievijas. Prestižajā Open nominācijā par pasaules čempionu kļuva Krievijas sportists Maksims Borisovs. Sudraba medaļa iepriekšējam pasaules čempionam Atim Sīlim no Latvijas. 2013. gada pasaules vicečempions latvietis Edgars Caics šoreiz ieguva bronzas godalgu.

Šajā čempionātā Latvijai ieguva divas sudraba un divas bronzas medaļas. Nākošais pasaules čempionāts pēc diviem gadiem notiks Čehijas galvaspilsētā Prāgā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: