Šogad ventspilniekiem ir iespēja ietekmēt topošos saistošos noteikumus, kas regulē dažādas pilsētas dzīves jomas, piedaloties sabiedriskajās apspriešanās. Drīzumā sabiedriskajai apspriešanai tiks nodoti mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspilī. 

Ar jauno noteikumu projektu varēs iepazīties arī laikrakstā Ventas Balss. Līdz šim pilsētā darbojās 1996. gadā pieņemtie saistošie noteikumi par dzīvnieku turēšanu. Kopš tā laika Latvijā pieņemts daudz jaunu likumdošanas aktu šajā jomā, jauno pilsētas noteikumu nepieciešamību skaidro Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks. Jaunie noteikumi satur prasības par dzīvnieku uzturēšanu, to īpašnieku tiesības un pienākumus, ņemot vērā visas likumdošanas izmaiņas.

 

Piemēram, noteikumi aizliedz turēt daudzdzīvokļu mājās lauksaimniecības dzīvniekus, kas paredzēti pārtikas produktu iegūšanai. Visi mājdzīvnieki ir jāreģistrē un par tiem ir jāmaksā ikgadēja nodeva. Līdz 31. oktobrim iedzīvotāji varēs izteikt savu viedokli, priekšlikumus un aizrādījumus saistībā ar mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas jaunajām prasībām.

 

Pēdējo gadu laikā iedzīvotāji vairākkārt pārmetuši pašvaldībai, ka pilsētā nav savas dzīvnieku patversmes. Ošenieks atgādina, ka pašvaldībai nav pienākums būvēt patversmi, ja tā var pirkt attiecīgus pakalpojumus no privātajiem uzņēmējiem. Līdz šim tā bija Saldus patversme, taču pērn privāto dzīvnieku patversmi uzbūvēja mūsu pilsētā, tādēļ šis jautājums vairs nav aktuāls, uzskata Ošenieks.

 

Pašvaldība noslēgusi līgumu par dzīvnieku patversmes pakalpojumu pirkšanu un palīdzējusi tā būvniecībā. Šogad pašvaldība jau apmaksājusi vairāk nekā 50 klaiņojošo suņu uzturēšanu patversmē.

 

Ventspils pašvaldība izstrādājusi un nodevusi vai plāno nodot apspriešanai veselu normatīvo aktu bāzi, informē Ošenieks. Gada sākumā jau notikušas Ventspils pilsētas teritorijas uzkopšanas un būvju uzturēšanas, kā arī Ventspils kārtības saistošo noteikumu apspriešanas. Pilsētnieki aktīvi iesaistījās pilsētas teritorijas kopšanas noteikumu apspriešanā. Tas mudināja pašvaldību turpināt apspriešanu, piedāvājot ventspilnieku vērtējumam divas kartes – zālāju un zālienu robežas pilsētā, kā arī pilsētas un valsts novadgrāvju robežas. Drīzumā abas kartes tiks publicētas Ventas Balsī.

 

Kartēs būs apzīmēti visi zālieni, kuros zāles augstums nedrīkst pārsniegt 5–12 centimetrus, un zālāji, kur zāli drīkst pļaut reizi gadā. Gatavojoties piedāvāt iedzīvotāju vērtējumam novadgrāvju karti, pilsētas dome vērš uzmanību uz to, ka grāvju tīrīšana un pļaušana ietilpst pašvaldības pienākumos, skaidro Ošenieks. Līdz gada beigām sabiedriskajai apspriešanai tiks piedāvāts arī pilsētas kapsētu uzturēšanas saistošo noteikumu projekts.

 

Ventas Balss

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: