Latvija ievērojami atpaliek no pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm iedzīvotāju vispārējās veselības ziņā, secināts Eiropas Komisijas (EK) šā gada ziņojumā par Latviju.

Ziņojumā secināts, ka piekļuve veselības aprūpei joprojām ir būtiska problēma, kam par iemeslu ir mazais valsts finansējums un lielie tiešie maksājumi, kurus iedzīvotāji maksā paši. Tāpat nepietiekams finansējums pagarina pacientu rindas, un neapmierinātās vajadzības pēc veselības aprūpes Latvijā ir vislielākās ES.

Tāpat EK uzskata, ka pakāpeniski tiek īstenoti efektivitātes un preventīvi pasākumi, taču trūkst vispusīga redzējuma, jo īpaši attiecībā uz atbilstīgu finansējumu.

Ziņojumā uzvērts, ka nevienlīdzību Latvijā pastiprina ierobežotā veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana. Liela iedzīvotāju daļa pauž, ka viņu veselības aprūpes vajadzības netiek apmierinātas un piekļuve veselības aprūpei pēdējos gados nav uzlabojusies.

EK arī vērsusi uzmanību uz faktu, ka slikta veselības stāvokļa dēļ tiek zaudēts potenciālais darbaspēks. Latvijā ir otrs augstākais rādītājs ES attiecībā uz mirstību pirms 65 gadu vecuma sasniegšanas, un tiek lēsts, ka tādēļ darbaspēks samazinās par 3,9% salīdzinājumā ar tā potenciālu, ja mirstības līmenis būtu vienāds ar ES vidējo līmeni.

Skaidrots, ka tas ir jo īpaši problemātiski, ņemot vērā darbaspēka apjoma samazināšanos Latvijā. Tāpat norādīts, ka priekšlaicīgu nāves gadījumu skaita samazināšana, piešķirot papildu finansējumu, laika gaitā var būt izmaksu ziņā efektīva, jo tai ir pozitīva ietekme uz darbspējīga vecuma iedzīvotājiem un iekšzemes kopproduktu (IKP).

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Ancite 27.02.2016, 19:52:07

    Tāpēc jābeidz vienreiz izlikties, ka mūsu valstī eksistētu kaut kāda valsts apmaksāta medicīna! Mēs visi labi zinām, cik ilgi ir jāgaida rindās ar nosūtījumu pie speciālista, un cik ātri pie tā paša speciālista var tikt par maksu. Tāpēc vajag beidzot saņemties un ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, ko maksā nodokļos no algas, tāpat kā tas ir Vācijā. Tam būtu jābūt tikpat pašsaprotamam kā OCTAi automašīnas īpašniekiem. Nolaidīgā vilcināšanās pieņemt šo nepopulāro lēmumu jau ir novedusi pie tā, ka katru dienu portālos jālasa ziņas, kas liecina par veselības aprūpes agoniju Latvijā.

  • 0
    Aivars Rozītis 27.02.2016, 21:25:24

    ZZS blēdis un medicīnas nejēga Guntis Belēvičs ir pilnībā sagrāvis valsts medicīnas aprūpi tautai . Ir pēdējais laiks saukt viņu pie pilnas kriminālās atbildības un pieprasīt viņa demisiju !

  • 0
    Ancite 28.02.2016, 00:45:10

    Varētu vēl pieminēt tādu megaprojektu kā e-veselība:
    9 gadi+15 miljoni EUR = rezultāts 0
    Lasot par šo projektu, mati ceļas stāvus.

  • 0
    Valdis 28.02.2016, 08:58:13

    Viena pagale nedeg tad arī jāsamazina nodokļu slogs no kura itkā finansējas medicīna savādāk man kānodokļu maksātājam par medicinu būs jāmaksā divreiz?

  • 0
    Nika 29.02.2016, 19:30:13

    Mūsu medicīna ir iveidojusies par komercdarbību! Ārsti nav ieinteresēti mūs ārstēt, bet gan ar zāļu palīdzību sadragāt veselību pa visam, jo tad atgriezīsies ienākumi. Neticiet ārstiem...ar pilnu drosmi varu teikt- pusgada laikā ar nepareizu ārstēšanu mani noveda līdz indvalīda stāvoklim!
    Kur ir tas ārsta likums- ja nevari palīdzēt-tad vismaz nekaitē!
    ļoti vīlos mūsu medicīnā! Ja šo rakstu lasa kāds ārsts kuru apvainoju -piedodiet un dodiet ziņu, par spīti visam tomēr vēlos būt vesela!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: