Saeima trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātos grozījumus Krimināllikumā, nosakot stingrākus sodus par eiro viltošanu.

Tas nepieciešams, lai ieviestu divas Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības (ES) Padomes direktīvas - vienu par eiro un citu valūtu krimināltiesisko aizsardzību pret viltošanu, bet otru par kriminālsodiem par tirgus ļaunprātīgu izmantošanu, iepriekš pavēstīja TM.

Direktīvu mērķis ir visas ES interesēs vērsties pret un sodīt par jebkādu darbību, kas viltošanas rezultātā var apdraudēt eiro autentiskumu. Līdz ar to ar grozījumiem Krimināllikumā ieviesti vienoti noteikumi, lai stiprinātu cīņu pret valūtas viltošanu, uzlabotu šo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu un nodrošinātu labāku sadarbību cīņā pret viltošanu.

Noteikta kriminālatbildība arī par iekārtas, programmatūras, datu, aizsardzības (pretviltošanas) elementu vai jebkādu citu līdzekļu, kas pielāgoti Latvijā apgrozībā esošu vai apgrozībai paredzētu naudaszīmju, monētu, valsts finanšu instrumentu vai ārvalstu valūtas viltošanai, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu vai izplatīšanu. Tāpat noteikta kriminālatbildību par viltotas naudas izgatavošanu neatkarīgi no nolūka.

Tāpat trešajā, galīgajā, lasījumā pieņemti grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību", nosakot smagu seku pazīmes attiecībā uz noziedzīgu nodarījumu par iekšējās informācijas nelikumīgu izmantošanu un manipulācijām finanšu tirgos. Apstiprinātās izmaiņas Krimināllikumā nosaka kriminālsodus par iekšējās informācijas izmantošanu tirdzniecībā, iekšējās informācijas nelikumīgu izpaušanu un tirgus manipulāciju.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: