Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) ir saņemts biedrības "Varu Latvijas tautai" iesniegums reģistrēt iniciatīvas grupu parakstu vākšanai, lai rosinātu tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. CVK sēde, kurā plānots izskatīt biedrības iesniegumu, notiks rīt, 13. novembrī, plkst.14, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Latvijas Republikas Satversme paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu šīs tiesības, ierosinājuma autoriem CVK jāreģistrē iniciatīvas grupa un 12 mēnešu laikā no dienas, kad iniciatīvas grupa reģistrēta, jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti.

Saskaņā ar iepriekš publiskoto informāciju vienu desmito daļa vēlētāju veidoja apmēram 155 000 pilsoņu.

Iniciatīvas grupa var būt politiskā partija, politisko partiju apvienība vai Biedrību un nodibinājumu likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta ne mazāk kā 10 vēlētāju izveidota biedrība. Savukārt katram vēlētāja parakstam šo 12 mēnešu laikā jābūt apliecinātam pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Parakstus var vākt arī elektroniski portālā "www.latvija.lv".

CVK var atteikt iniciatīvas grupas reģistrāciju, ja iniciatīvas grupa neatbilst likumā noteiktajām prasībām, vai arī gadījumā, ja iesniegums par iniciatīvas grupas reģistrāciju iesniegts laikā, kad ir spēkā Satversmē noteiktais termiņš, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu - gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Ja iniciatīvas grupa 12 mēnešu laikā savāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu, CVK jāizsludina tautas nobalsošana par Saeimas atsaukšanu. Saeima uzskatāma par atsauktu, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

CVK sēde notiks Smilšu ielā 4, Rīgā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: