Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) pabeigusi pēdējās mājas renovāciju no iepriekšējās ES fondu finansēšanas programmas un gaida jaunās programmas atvēršanu. Par aktuālāko mājokļu renovācijā stāsta VNĪ valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš.

Līdz šim Ekonomikas ministrija vēl nav izsludinājusi konkursu par Eiropas Savienības (ES) fondu naudas apguves sākšanu daudzdzīvokļu māju renovācijai pašreizējā plānošanas periodā (2014–2020). Notiek noteikumu saskaņošana ar Eiropas Komisiju, kuru bija plānots pabeigt šogad oktobrī, bet, pēc pēdējās informācijas, tas varētu notikt nākamā gada februārī. Ir jau zināms, ka mainīsies daži nosacījumi atbalsta saņemšanai, bet daži paliks kā iepriekš. Piemēram, tas, ka dzīvojamajā renovējamajā ēkā nedzīvojamās telpas var aizņemt ne vairāk kā 25% platības. Pie šādiem nosacījumiem uz līdzfinansējumu nevar pretendēt, piemēram, māja Kuldīgas ielā 23, Ventspilī, kurā nekustamais īpašums pieder 79 īpašniekiem, bet nedzīvojamās jeb komerctelpas (veikali pirmajā stāvā) aizņem 38% visas platības. Faktiski iedzīvotāji ir kļuvuši par pastāvošo ES energoefektivitātes atbalsta fondu izmantošanas nosacījumu ķīlniekiem.

 

Šobrīd ir pabeigti VNĪ apsaimniekoto dzīvojamo māju pēdējie renovācijas būvdarbi, kas guvuši finansiālu atbalstu no iepriekšējās ES finansēšanas programmas. Ir pabeigta arī renovēto māju nodošana ekspluatācijā un noslēguma ziņojumu sagatavošana Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA). Diemžēl tikai pēc tam, kad LIAA būs iepazinusies ar dokumentiem, pārliecinājusies par to atbilstību likumdošanas aktiem un visām prasībām, pārbaudījusi veiktos būvdarbus dabā, mēs varēsim saņemt ES naudu, lai dzēstu 50% bankas izsniegto aizdevumu. Tas ir diezgan ilgstošs saskaņošanas process, kas atsevišķos gadījumos iepriekšējos gados ir sasniedzis pat gadu no objekta nodošanas ekspluatācijā, bet, tā kā valstī šie ir jau pēdējie projekti, tad tāda kavēšanās ir maz ticama. Šāda ES fondu naudas izmaksas kārtība nav izdevīga, jo sākumā bankas procenti maksājami no pilnas aizņēmuma summas.

 

Jaunās atbalsta programmas nosacījumi paredz ES finansējuma piešķiršanu uzreiz pēc projekta apstiprināšanas, un tas tiks izmaksāts, jau veicot būvdarbu apmaksu. Kredītiestāde piešķirs kredītu visu izdevumu segšanai, bet, sasniedzot attiecīgos rādītājus, granta apmērs ir no 35% līdz 25%. Jaunā programma paredz konkrētus rādītājus, kuri ir jāsasniedz renovācijas rezultātā: siltumenerģijas patēriņam ir jābūt ne lielākam kā 70 kWh/m2 gadā. Ja ir tāds rādītājs, tad var rēķināties ar maksimālo grantu, kas jaunajā programmā veido 35% no attiecināmajām izmaksām, pie sasniegtā rādītāja 80 kWh/m2 gadā apkurei renovācijai piešķirtais grants veidos 30% no visiem izdevumiem, bet pie enerģijas patēriņa 90 kWh/m2 – 25%.

 

Tādu līdzfinansējumu varēs saņemt no finanšu institūcijas Altum. Jaunajā programmā tiek saglabāta arī alternatīva – kredīta saņemšana no komercbankām, kad līdzfinansējums jeb grants veido no 40% līdz 50%, atkarībā no sasniegtajiem rādītājiem. Starpība ir tajā, ka Altum ir gatava finansēt tos projektus, kuriem finansējumu atsaka komercbankas, piemēram, mājas, kuras pārvalda mazie apsaimniekošanas uzņēmumi un biedrības, vai mājas, kurām nepieciešamas lielas investīcijas. Tādi piemēri ir arī Ventspilī. Lai renovētu divus dzīvojamās mājas korpusus Lielajā Dzirnavu ielā 19, komercbankas atteicās izsniegt kredītu pilnā apjomā, jo pie nelielām platībām ir vajadzīgas lielas investīcijas. Tagad arī tādiem projektiem būs iespēja saņemt kredītu no finanšu institūcijas Altum.

 

No gaidāmās dzīvojamo ēku energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmas izmaiņām ir vērts pieminēt arī to, ka turpmāk tiek noņemti ierobežojumi projekta realizācijas termiņam, kas agrāk bija divi gadi. Jaunais nosacījums, ja tas tiks apstiprināts, ir aktuāls gadījumos, kad ir jāveic atkārtoti iepirkumu konkursi renovācijai, kas ievērojami pagarina projekta realizācijas laiku. Vēl jāmin, ka netiek paredzēts līdzfinansēt energoauditu veikšanu un projekta tehniskās dokumentācijas izstrādi, tomēr Ventspils pašvaldības energoefektivitātes uzlabošanas pa­sākumu programma šīs izmak­sas atbalsta, un tā ir ventspilnieku priekš­rocība.

 

VNĪ ir sagatavoti septiņu daudzdzīvokļu māju renovācijas projekti, kas tiks iesniegti, tiklīdz tiks atvērta jaunā ES fondu līdzfinansējuma programma. Pašreizējā plānošanas periodā šim mērķim ir piešķirta iespaidīga grantu summa – 150 miljoni eiro. Atliek mazākais – dzīvokļu īpašniekiem rast vēlēšanos un pieņemt lēmumu renovēt mājokli, paaugstinot tā energoefektivitāti, ar ES līdzfinansējuma piesaisti. Bez ES atbalsta ir arī cita alternatīva – izmantot pilsētas pašvaldības atbalstu, kas, tiesa, ir tikai 10% no ­visiem renovācijas būvdarbu iz­devumiem, toties sniedz iespēju darīt to pa daļām.

 

Patlaban Ventspilī ir renovētas un siltinātas 52 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, no kurām 42 apsaimnieko VNĪ. Šogad VNĪ pabeigusi renovēt un siltināt 6 daudzdzīvokļu mājas. Beidzoties iepriekšējai apkures sezonai, vidējais ietaupījums siltuma patēriņam apkurei VNĪ renovētajās mājās bija 50%.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: