«...bija tāda patīkama, cilvēciski silta atmosfēra» – tā par Latvijas Pasažieru pārvadātāju 19. veselības spartakiādi, ko aizvadītās nedēļas nogalē Ventspils Piejūras kempingā organizēja pašvaldības SIA Ventspils reiss un Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA), sacīja tās dalībnieki. Nu rezultāti apkopoti, un spartakiāde noslēgusies ar atkārtotu pašvaldības SIA Ventspils reiss uzvaru.

Kā atzīst uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis, ieguldītā darba un labvēlīgas apstākļu sakritības dēļ uzvaras dažādās sacensībās un konkursos Ventspils reisam jau kļūst gandrīz vai par ikdienu. Tiesa, sekojot līdzi pirmās dienas rezultātiem, uzvara gan netika prognozēta, tāpēc pārsteigums bija divtik liels. Un arī gandarījums, jo 2016. gada LPPA spartakiāde būs 20. pēc kārtas – tātad jubilejas pasākums. Līdz ar to tas ir liels gods un reizē atbildība – būt par šāda pasākuma organizatoru.

Ventspils reiss ir uzņēmums, kurā ne tikai domā par tagadni, bet arī prot cienīt pagātni. Ne velti uzņēmumā pētīta sabiedriskā transporta vēsture Ventspilī, mēģināts atjaunot nozares svētkus – Autotransporta darbinieku dienu. Tāpēc šī gada spartakiādes devīze bija Mēs – ar savu leģendāro maršrutu. Ventspils reiss atklāšanas gājienā izbrauca ar veco labo 7. autobusu. AS CATA izstāstīja stāstu par to, kā tālajos 70. gados no Cēsīm uz Ērgļiem brauca caur Itāliju un Romu. Izrādās – tās bijušas apdzīvotas vietas Vidzemē. Bet galveno balvu par komandas noformējumu izpelnījās SIA Jelgavas autobusu parks, kas visus aizveda ar 4. līdz galam… Attēlā – LPPA prezidents Pēteris Salkazanovs palīdz izbraukt 7. autobusam.

Tradicionāli vienas no saistošākajām un prestižākajām sacensībām ir autobusu vadītāju profesionālā divcīņa, ko pašvaldības SIA Ventspils reiss, būdams uzņēmums, kurā lielu vērību drošai un ekonomiskai braukšanai pievērš arī ikdienā, organizēja ar lielu rūpību. Līdzīgi kā iepriekšējos gados (un arī uzņēmuma iekšējā autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkursā), divcīņā bija jāparāda gan praktiskās braukšanas prasmes, gan teorētiskās zināšanas Ceļu satiksmes noteikumos. Sacensību rezultāts kārtējo reizi apliecināja sen zināmu patiesību, ka grūts darbs nes saldus augļus, – Ventspils reisa autobusu vadītāji Ojārs Ivasks un Gatis Grīnbergs uzvarēja ļoti pārliecinoši. Ojārs Ivasks arī individuāli uzrādīja visaugstāko novērtējumu un ieguva gan Labākā braucēja titulu, jo sacensību trasi veica bez soda punktiem, gan balvu Labākais ceļu satiksmes noteikumu zinātājs, tā kā arī D kategorijas testu spēja nokārtot izcili – bez kļūdām.

Profesionālās divcīņas uzvarētāja, autobusu vadītāja Gata Grīnberga, autovadītāja stāžs ir 18 gadi; Ojārs Ivasks ir autovadītājs ar 19 gadu stāžu. Interesanti, ka Ventspils reisā abi sāka strādāt pirms 5 gadiem vienā dienā. Jau pirmajā darba gadā viņi spēja apliecināt savu augsto profesionālo meistarību un tagad stūrē pašu lielāko Ventspils reisa autobusu.

Neizpalika arī sportiskās aktivitātes bēbīšiem, par ko viņi saņēma apbalvojumu, droši vien, ka vairumam no viņiem tās bija pirmās medaļas mūžā.

Spartakiādes dalībnieki atzinīgi novērtēja pozitīvo un ģimenisko gaisotni, kas valdīja Piejūras kempingā, un smejot teica, ka iepriekš domājuši – tā tikai reklāma, ka Ventspils ir ģimenei draudzīga. Tagad paši pārliecinājušies, ka tas tiešām tā ir, jo Ventspils reiss bija parūpējies gan par iespēju izbraukt ekskursijā pa pilsētu gida pavadībā, gan arī par iespēju bērniem un vecākiem kopā sportot individuālās daudzcīņas sacensībās.

Ne velti Labklājības ministrija Ventspils reisam piešķīrusi Ģimenei draudzīga komersanta statusu

Balva par nometnes noformējumu tika AS Talsu Autotransports.

Priecīga par saņemto apbalvojumu, Talsu Autotransporta valdes priekšsēdētāja Jana Kalēja sacīja: «Spartakiādes devīze sākumā bija liela problēma, bet tad kāds no autobusu vadītājiem atcerējās, ka mums taču ir maršruts nr. 1, kas izbrauc visus deviņus Talsu pakalnus! Patiecoties tieši spartakiādes devīzei, Talsos 1. septembrī tiks organizēts pasākums 1. klases skolēniem Nezinītis, kurā bērnus gan vizinās pa šo leģendāro maršrutu, gan iepazīstinās ar Talsu sabiedrisko transportu. Šogad esam izvēlējušies būt raibi, jo katrs no mums ir unikāls, atšķirīgs un neatkārtojams.»

Izmantojot iespēju, spartakiādes laikā tās dalībniekiem tika demonstrēti arī Ventspils reisa divi jaunākie SETRA autobusi. SIA M.E.LAT – LUX, kas ir koncerna Daimler EvoBus GmbH (Vācija) ģenerālpārstāvis Baltijā, valdes priekšsēdētājs Māris Gailis par to tikai pasmaidīja, ka nevilšus iznākusi ļoti laba reklāma! Savā ziņā SETRA ir ekskluzīvs piedāvājums, jo tās montāža pēc jaunākajām Mercedes Benz tehnoloģijām pilnībā tiek veikta Vācijā. To vadīšana uzticēta Ainaram Naudiņam un Uldim Reinoldam – autobusu vadītājiem, kas sevi apliecinājuši, pieveicot vairāk nekā miljonu kilometru. Pasažieru ērtībām un komfortam, kā arī autobusu vadītāja darba atvieglošanai tie aprīkoti ar vismodernākajām drošības, ekoloģijas un degvielas ekonomijas sistēmām. Autobusa priekšā atrodas panorāmas kamera – salonā sēdošajiem monitora ekrānos paveras tāds pats skats kā autobusa vadītājam. Lai blakussēdētājiem būtu ērtāk, līdzās esošie sēdekļi nobīdīti par 6 cm.

Tradicionāli labu rezultātu Ventspils Reisa komanda, izcīnot 2. vietu 20 komandu konkurencē, uzrādīja arī autobusa vilkšanā.

 

 

Bānīša skrējiens laikam gan iespējams tikai Ventspilī, un par dalībnieku interesi nevarēja sūdzēties. Aptuveni 2,5 km garajā trasē no Kalna stacijas līdz Enkurutakai devās vairāk nekā 100 skrējēju. Īpašs prieks par mūsu skrējēju Ievu Leimani, kas gan nenoskrēja bānīti, tomēr spēja izcīnīt 3. vietu sieviešu konkurencē. Jāatzīmē, ka 2013. gadā viņa izcīnīja godalgoto 2. vietu.

Tā kā spartakiāde tiek organizēta jau 19 gadus, veiksmīgākajām komandām balvu sakrājies ne mazums. Tie parasti ir tradicionālie kausi, kuru dizains gadu no gada nemainās, tāpēc gribējies sarūpēt ko jaunu un nebijušu. Un tas izdevās – lielākā daļa balvu bija uzņēmuma darbinieku – atslēdznieka Egila Zīberga un krāsotāja Jāņa Sūniņa – rokām darinātas. Tās ir neatkārtojamas un ekskluzīvas balvas, kurās ielikta daļa no to gatavotāju sirds siltuma.

LPPA 19. spartakiāde ir aizvadīta, un šoreiz laikam ar pilnām tiesībām varam sacīt: «Viss nāk un aiziet tālumā un sākas viss no gala.» Jo nākamgad uz jubilejas spartakiādi pasažieru pārvadātāji atkal pulcēsies Ventspils Piejūras kempingā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: