Pašvaldības SIA Ventspils siltums un Ventspils Tehnikums šā gada maijā noslēdza sadarbības līgumu par nozares profesionālās izglītības procesa nodrošināšanu, popularizēšanu un attīstības veicināšanu.

Sadarbības līgums stiprinās saikni starp nozares uzņēmumu un skolu. Sadarbības pamatā ir tas, ka PSIA Ventspils siltums nodrošina audzēkņus ar praktiskajām mācībām uzņēmumā un profesionālās orientācijas pasākumu organizēšanu, savukārt Ventspils Tehnikums nodrošina jaunos audzēkņus ar potenciālām darba vietām nākotnē.

Jau kopš 2014. gada PSIA Ventspils siltums organizē praktiskās mācības Ventspils Tehnikuma audzēkņiem elektriķa un elektrotehniķa specialitātēs. Pamatojoties uz veiksmīgu sadarbību, šajā gadā praktiskās mācības uzņēmumā uzsākuši seši izglītības programmas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas, kvalifikācija Inženierkomunikāciju tehniķis, 1. kursa audzēkņi. Kvalificētu un zinošu darbinieku pieprasījums nozarē tieši norāda uz sadarbības nepieciešamību starp skolu un noteiktas nozares uzņēmumiem. Darba vidē balstīta profesionālā izglītība sekmē un veicina audzēkņu profesionālo sagatavotību, nostiprinot teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas inženierkomunikāciju tehniķa darbā.

Kā atzīst Ventspils Tehnikuma direktores vietniece praktisko mācību darbā Antra Gārbena, Ventspils Tehnikuma un PSIA Ventspils siltums sadarbība ir nozīmīgs solis kvalificētu topošo nozares speciālistu sagatavošanā. Kvalitatīva topošo speciālistu sagatavošana nav iedomājama bez uzņēmēju aktīvas līdzdalības un iesaistīšanās izglītojamo profesionālā sagatavošanā reālā darba vidē.

Inženierkomunikāciju tehniķa specialitātes audzēkņu praktiskās mācības notiek PSIA Ventspils siltums katlumājās – Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69. Prakses laikā audzēkņus apmāca kvalificēti PSIA Ventspils siltums darbinieki, kas ir norīkoti kā prakses vadītāji. Uzņēmuma prakses vadītāji praktiskās mācības organizē pēc Ventspils Tehnikuma noteiktās mācību programmas. Audzēkņi tiek iepazīstināti ar uzņēmuma darba drošību un ražošanas specifiku, ar katlumājas darbību, tehnoloģiju un ražošanas iekārtām. Pēc teorētiskajām apmācībām audzēkņi pamazām tiek iesaistīti praktiskajos darbos, ko nosaka izglītības programma. Veicot nelielu interviju ar audzēkņiem prakses vietās, varējām secināt, ka audzēkņu attieksme pret organizēto prakses vietu ir ļoti pozitīva. Pēc audzēkņu teiktā: «Interesanti, bet vēl būs daudz jāmācās!» Pēc praktisko mācību apgūšanas PSIA Ventspils siltums prakses vadītāji vērtēs audzēkņu zināšanu līmeni, ieinteresētību, atbildības izjūtu, disciplīnu, spēju strādāt patstāvīgi, sadarbības prasmes, attieksmi un ētikas normas prakses vietā. Uzņēmuma prakses vadītāji ar lielu atbildības izjūtu iegulda audzēkņos zināšanas, lai nākotnē tiktos atkārtoti un turpinātu iesākto sadarbību ar Ventspils Tehnikuma audzēkņiem.

PSIA Ventspils siltums katlumājas – Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69 – ir rekonstruētas ar modernām iekārtām. Rekonstrukcijas projektā tika uzstādīti jauni, moderni šķeldas katli ar nepieciešamajām papildu iekārtām – kurināmā padeves iekārtu, kurināmā noliktavu, elektroiekārtām. Katlumājas modernizācijas ietvaros 2014. gadā uzstādīja dūmgāzu kondensatoru, kas palielina siltumenerģijas ražošanas efektivitāti un nodrošina ievērojami mazāku izmešu daudzumu atmosfērā. PSIA Ventspils siltums pēc labi padarīta katlumājas rekonstrukcijas darba var droši organizēt praktiskās mācības mūsu Latvijas vietējo skolu audzēkņiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: