30. aprīlī plkst. 23.00 visi ventspilnieki un pilsētas viesi aicināti apmeklēt vakara pasākumu „Nakts padarīšana” Ventspils Jaunrades namā, Maiznieku ielā 11.

Ar šo pasākumu tiks noslēgta nakts novērojumu sezona Ventspils Jaunrades nama observatorijā. Tas nozīmē, ka līdz pat augustam observatorija vakara stundās vairs nestrādās, jo, dienai kļūstot garākai, vakari paliek gaišāki, un kosmiskos objektus būs gandrīz neiespējami novērot.

 

Pasākums Ventspilī ir unikāls arī ar to, ka tas notiks vēlā vakarā – apmeklētāji būs gaidīti no plkst. 23.00. Vispiemērotākie brīži debess novērojumiem ar teleskopu būs apmēram no plkst. 01:00. Šajā laikā iestāsies astronomiskā krēsla, kad Ventspili ieskaus tumsa, un pie debesīm varēs labi saredzēt mūsu puslodes zvaigznājus. Jau šajā laikā varēs aplūkot trešo spožāko objektu pie debesīm – mūsu kaimiņplanētu Venēru. Ar Ventspils Jaunrades nama observatorijas teleskopa palīdzību ļoti labi var saredzēt krāterus uz Mēness, strīpaino Jupitera virsmu un tā lielākos pavadoņus. Ja paveiksies, tad varēs ieraudzīt arī Saturnu, kuru, pateicoties tā milzīgiem gredzeniem, daudzi pelnīti uzskata par krāšņāko Saules sistēmas planētu. Viesi varēs paralēli apmeklēt vairākas aktivitātes.

 

Īpašu pasākuma programmu būs sagatavota arī planetārijā. Pēc tehniskās apkopes, kas notika no 20. līdz 24. aprīlim, planetārijā tika uzstādīta Sky Explorer programmatūras 3. versija, kas sniedz iespēju izmantot pārsteidzošas vizualizācijas, kādas nebija pieejamas planetārijā iepriekš. Speciāli sagatavotajos šovos, planetārija darbinieki sola parādīt jauninājumus, protams, saistībā ar vakara „zvaigznēm” – Jupiteru, Mēnesi, Venēru un Saturnu. Būs iespēja ieskatīties arī tuvāko pasākumu plānā un uzzināt planetārija un observatorijas jaunākās ziņas. Šajā dienā planetārijā būs iespēja noskatīties vēl divus papildus seansus plkst. 19:00 un 20:00.

 

Nama pirmajā stāvā viesus pārsteigs muzikāls priekšnesums – rokzvaigžņu koncerts, kas neļaus aizmigt pat vislielākajām miegamicēm. Ātruma cienītājus sagaida automodeļu trase ar iespēju piedalīties sacensībās „Ātrs un bez žēlastības” par ātrākā braucēja titulu. Elektronikas apbrīnotājus sagaida interaktīvā izstāde. VJN personāls rūpēsies par omulīgu gaisotni un piedzīvojumu sajūtas radīšanu pasākuma gaitā.

 

Visi „Nakts padarīšanas” apmeklētāji piedalīsies izlozē, kura notiks plkst. 00:20. Veiksmīgākie savā īpašumā iegūs unikālas balvas. Pēc izlozes visi būs aicināti uz VJN pagalmu, lai palaistu gaisā laternu salūtu, tādējādi noslēdzot nakts novērojumu sezonu observatorijā. Krāšņo salūtu plkst. 00:33 – pusnaktī pēc Ventspils laika, ārā varēs novērot arī pārējie vecpilsētas iedzīvotāji.

 

Savukārt ap plkst. 01:00 visi gribētāji varēs atgriezties observatorijā, lai turpinātu naksnīgos novērojumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: