Uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts" (VZKK), kas Krievijas rubļa vērtības krituma dēļ pagājušā gada decembrī nonāca grūtībās un uz laiku samazināja ražošanas jaudu, atlaižot lielāko daļu darbinieku, kopš šī gada sākuma pakāpeniski ir palielinājis ražošanas apjomus un pašlaik strādā ar 60% no ražošanas jaudas, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes loceklis Ingus Klindžāns.

Ja janvārī uzņēmums organizēja darbu, strādājot pāris dienas nedēļā, tad februārī un martā ražošana jau notiek katru dienu vienā maiņā. Ar līdzīgu intensitāti uzņēmums plāno turpināt ražot produkciju arī aprīlī un maijā. Pašlaik uzņēmumā nodarbināti 265 cilvēki jeb nedaudz vairāk kā puse no agrākā kopējā darbinieku skaita. Lielākā daļa no viņiem gan oficiāli ir bezdarbnieki - likumdošana nosaka, ka viņi līdz 59 dienām var strādāt, nezaudējot bezdarbnieka statusu. Kā ziņots, decembrī uzņēmums ziņoja par plāniem uz laiku atlaist 402 no kopumā 480 darbiniekiem.

Krievijas tirgus īpatsvars uzņēmuma eksporta bilancē ir samazinājies, bet aizvien ir aptuveni 65%. Daudzi klienti Krievijā joprojām nav droši par nākotni, tādēļ VZKK ir pastiprinājis sadarbību ar jau esošajiem klientiem Čehijā, Slovākijā, Rumānijā, Bulgārijā u.c. Austrumeiropas valstīs. Vienlaikus tiek strādāts arī pie jauniem tirgiem Vācijā, ASV un Kanādā, taču tas nenotiek tik ātri, atzina Klindžāns. Viņš pieļauj, ka pirmo produkciju uz jaunajiem rietumvalstu tirgiem varētu nosūtīt šī gada beigās.

Kā ziņots, uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts" decembrī paziņoja, ka no janvāra uz laiku samazinās ražošanas jaudu un atlaidīs 400 darbiniekus.

Šāds lēmums pieņemts, jo straujais Krievijas rubļa vērtības kritums pēdējo mēnešu laikā, kā arī līdzīgu procesu sākšanās citās NVS valstīs radīja VZKK jaunus izaicinājumus un uzdevumus, kas prasa pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem, vienlaicīgi turpinot uzņēmuma attīstību, aģentūrai LETA skaidroja Klindžāns.

Krievijas tirgus veidoja aptuveni 70% no VZKK eksporta apjoma. "Krievijas rublis pēdējā mēneša laikā ir zaudējis aptuveni 45% savas vērtības attiecībā pret ārvalstu valūtām, kā rezultātā Latvijas pārtikas produktu imports un pārdošana Krievijas tirgū ir ievērojami apgrūtināta. Rubļa vērtības svārstības līdz pat 20% dienā liedz importētājiem veikt valūtas konvertācijas un norēķinus par piegādājamajām precēm," sarežģīto situāciju iepriekš skaidroja Klindžāns.

Uzņēmuma vadība plānoja, ka no 2015.gada janvāra pastāvīgi darbu turpinās apmēram 80 no pavisam 480 darbiniekiem, bet pārējie tiks piesaistīti atsevišķu pasūtījumu izpildei, saglabājot viņiem bezdarbnieka statusu. Uz laiku atbrīvotie darbinieki saņem visas sociālās garantijas un palīdzības maksājumus, lai nodrošinātu ienākumus.

VZKK 2013.gadā bija lielākais nodokļu maksātājs Ventspilī ražošanas uzņēmumu grupā. Kopumā gada laikā uzņēmums nodokļos samaksā aptuveni 1,6 miljonus eiro. Uzņēmums eksportē produkciju uz 12 valstīm.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: