Datu valsts inspekcijas (DVI) direktore Signe Plūmiņa atkārtoti izvērtējusi 24. septembrī pieņemto lēmumu par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa panta Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem pirmās daļas pārkāpumu piemērot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam administratīvo naudas sodu 110 latu apmērā un atstājusi lēmumu spēkā.

 

Sods Sprūdžam tika piemērots par viņa pieļauto Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara lemberga personas koda prettiesisko publiskošanu laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

DVI direktore atkārtoti konstatēja, ka Sprūdžs ar savu rīcību ir pārkāpis ne tikai Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7. pantu un 10. panta pirmās daļas 2.punktu, kas paredz tiesiskas personas datu apstrādes nosacījumus, bet arī nav ievērojis Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasības par ministra pienākumu nodrošināt savas rīcības tiesiskumu, nepienācīgi organizējot viņa vadītās ministrijas darbu, lai ministrijā darbotos lēmumu tiesiskuma pārbaudes sistēma.

 

«DVI iepriekš savā lēmumā norādīja, ka ir jāpiemēro tieši šāds sods kā administratīvās atbildības līdzeklis, jo Sprūdžu nepieciešams «audzināt likumu ievērošanas un sadzīves noteikumu cienīšanas garā, kā arī lai tiklab tiesību pārkāpējs, kā citas personas neizdarītu jaunus pārkāpumus». Vienlaikus DVI savā lēmumā konstatēja, ka viņas rīcībā esošā informācija neliecina, ka Sprūdžs «atzīst pārkāpumu vai nožēlo», kā arī secināja, ka lietā nav neviena Sprūdža atbildību mīkstinoša apstākļa. DVI direktore Signe Plūmiņa pievienojas šiem Sprūdža prettiesiskās rīcības konstatējumiem, atzīstot tos par pamatotiem,» skaidro Lembergs.

 

Lembergs arī uzsver, ka DVI direktores lēmums arī norāda, ka Sprūdža pieļautais pārkāpums nevar tikt atzīts par maznozīmīgu: «Vienlaikus lēmumā viņa vērš uzmanību, ka par Sprūdža nodarīto morālo kaitējumu, ievērojot tā smagumu un sekas, man ir iespējams tiesā prasīt atbilstīgu atlīdzinājumu. Ministrs Sprūdžs ir pirmā tik augsta līmeņa valsts amatpersona, kurai piemērots šāds administratīvais sods.»

 

DVI direktores lēmumu 10 dienu laikā vēl ir iespējams pārsūdzēt tiesā.

 

Ventspils mērs atgādina, ka Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams 2013. gada 29. maijā pasludināja spriedumu, ar kuru nolemts «atcelt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža rīkojumu Nr.343 «Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata» no tā izdošanas brīža», atzīstot to par prettiesisku.

 

«Administratīvā rajona tiesa savā spriedumā konstatēja kopumā 16 tiesību normu pārkāpumus Sprūdža darbībā, no kuriem 5 bija ļoti būtiski, t.i., tādi, ka katrs no tiem pats par sevi ir jau pietiekams pamats rīkojuma atcelšanai, un 3 cilvēktiesību un pamattiesību aizskārumus (nevainīguma prezumpcijas pārkāpumu, liegtas tiesības tikt uzklausītam, kā arī piedalīties pašvaldības darbā),» skaidro Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: