Latvijas slimnīcu vadītāji ceturtdien, 29. augustā, plkst. 11 Tiesībsarga birojā tiksies ar Latvijas Republikas tiesībsargu Juri Jansonu par iedzīvotāju tiesībām uz bezmaksas medicīnu un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību savā dzīvesvietā.

Slimnīcu pārstāvjus satrauc situācija, ka nepietiekama valsts finansējuma dēļ cieš pacienti, kuriem uz valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem šobrīd ir jāgaida garās gaidīšanas rindās. Nereti pacienti uz valsts apmaksāto pakalpojumu tik ilgi gaidīt nevar, tādēļ viņi ir spiesti maksāt, jo par pilnu samaksu pakalpojumu var saņemt ātrāk.

 

Valsts papildus piešķirtais finansējums stacionārajai palīdzībai ir sadalīts negodīgi. Vairākām Latvijas slimnīcām, kas pacientus ārstē ārpus Rīgas, papildus nauda piešķirta tikai pāris pacientu ārstēšanai, kas ņemot vērā reālo nepieciešamību ir nepieņemami. Praktiski visām reģionālajām slimnīcām netiek pilnā apmērā samaksāts jau par izārstētajiem pacientiem.

 

Tikmēr papildus finansējuma sadalījums ambulatorajiem pakalpojumiem ir sekojošs – 70% Rīgai un tikai 30% reģioniem, lai gan Latvijas iedzīvotāju īpatsvars Rīgā attiecīgi ir 45%, bet reģionos – 55%. Tādejādi pacienti reģionos tiek nostādīti nevienlīdzīgā situācijā, jo nav nodrošinātas viņu tiesības uz veselības aprūpes pieejamību.

 

Tāpat slimnīcu pārstāvji uzskata, ka mūsu valstī noteiktās pacientu iemaksas ir nesamērīgi augstas. Piemēram, par vienu gultas dienu slimnīcā iedzīvotājam ir jāmaksā 9,5 latu liela pacientu iemaksa, kas ir daudzkārt lielāka nekā mūsu kaimiņvalstīs. Slimnīcas ikdienā saskaras ar pacientu zemo maksātspēju, tādēļ iestājas par pacientu iemaksas samazināšanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: