Ņemot vērā, ka vēl aizvien nav sakārtota virkne jautājumu, kas skar normatīvo regulējumu par galvaspilsētas kompetenci dziesmu un deju svētku laikā, XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos notikusi "spēlēšanās" ar likumu.

Tādu uzskatu šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē pauda Rīgas Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sporta un jaunatnes pārvaldes priekšniece Dina Vīksne.

Vīksne norādīja, ka ir nepieciešams pasteidzināt likuma par galvaspilsētu izstrādi, tajā nosakot galvaspilsētas kompetenci un pienākumus, jo katru reizi iznāk "nedaudz spēlēties ar likumu un normatīvajiem aktiem par to, kādas ir šīs kompetences".

 

Vēl viens risinājums būtu vismaz gadu pirms svētkiem slēgt sadarbības līgumus, ar organizatoru vienojoties, kādas kompetences tiek uzticētas Rīgas pašvaldībai - transporta, noformēšanas, izmitināšanas jautājumi.

 

Ir nepieciešamas likumdošanas iniciatīvas ugunsdrošības likumā, jo Rīgas pašvaldības izglītības iestādes atbilst normatīvajiem aktiem par ugunsdrošību tikai kā izglītības iestādes, kurās dienas laikā notiek izglītības process, skaidroja Vīksne. Tās prasības, kas noteiktas viesnīcām un hosteļiem cilvēku izmitināšanai, ir pavisam citas - šīm prasībām atbilst tikai internātskolas, un šis jautājums atkal aktualizēsies vispārējos dziesmu svētkos, kad rīkotāji atkal būs spiesti meklēt izejas risinājumus, viņa uzsvēra.

 

"Šajā vasarā risinājums tika atrasts, skolas nosaucot par īslaicīgās izmitināšanas vietām. Piekritīsiet, ka tas ir smieklīgi," sacīja Vīksne.

 

Otrs jautājums saistīts ar Rīgu kā ar lielākās delegācijas pārstāvjiem. "Vienmēr esam rosinājuši organizēt skates daudz agrāk, lai jau laicīgi varētu uzzināt reālo dalībnieku skaitu un mēģinājumu grafiku," norādīja Vīksne.

"Otra spēlēšanās ar likumu bija spēlēšanās ar Iepirkumu likumu - bija ēdināšanas, transporta iepirkums. Tas bija ļoti sarežģīti, un, ja izpilda visas likuma prasības, - pat neiespējami, jo tikai Jāņos tika uzzināts mēģinājumu grafiks," uzsvēra Vīksne, cerot, ka šie jautājumi nākotnē tiks atrisināti.

 

Pašvaldības priekšlikumi tiks nosūtīti Izglītības un zinātnes ministrijai.

Kā ziņots, XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija pēc vairāk nekā mēnesi ilga darba secināja, ka bērnu ģībšanai svētku ģenerālmēģinājuma laikā nav izvirzāms viens konkrēts iemesls. Kā žurnālistiem pēc sēdes pastāstīja komisijas vadītāja Evija Papule, bērnu ģībšanu un ģenerālmēģinājuma pārtraukumu izraisīja apstākļu kopums.

 

Komisija nevērtēja iespējamos pārkāpumus, kurus varēja pieļaut svētku rīkotāji. Papule a skaidroja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā jaunu komisiju nebūs, bet "ir saprotams, ka izvērtēšana turpināsies un Valsts izglītības satura centram ir jāveic tālākas darbības, lai arī pieaugušie ievērotu šīs prasības".

 

Ja ziņots, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus.

 

Pēc notikušā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdeva rīkojumu par komisijas izveidi svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

 

LETA

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: