Patlaban nelielās saimniecības no piena pārstrādātāju puses izjūt diskriminējošu politiku saistībā ar piena iepirkuma cenu veidošanu, līdz ar to nerentablās saimniekošanas dēļ draud masveida ganāmpulku likvidācija, apgalvoja biedrības "Lauksaimnieku apvienība" vadītāja Sandra Stricka.

Tādēļ piena ražotāji lūgs Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) aizstāvēt zemnieku intereses.

"Diskriminējošā piena iepirkuma cenu politika piespiež piensaimniekus ražot pienu par pašizmaksu vai pat zem tās, tāpēc radušies draudi, ka Latvijā likvidēs lielu govju ganāmpulku skaitu," norādīja Stricka.

Viņa arī skaidroja, ka Latvijā ir daudzas saimniecības ar nelielu piena govju skaitu, 50-500 govīm, kas nav konkurētspējīgas, jo no šīm saimniecībām lielie pārstrādes uzņēmumi un kooperatīvi pienu iepērkot par zemāko iespējamo cenu.

"Maijā piena iepirkuma cenas svārstījās no 14 līdz 33 eirocentiem par kilogramu, turklāt zemākās cenas tiek piemērotas nelielajām saimniecībām, pārstrādātājiem apelējot pie zemās piena kvalitātes un loģistikas trūkuma. Tas nav korekti, jo, piemēram, loģistikas izdevumi piena cenu var palielināt ne vairāk kā par 0,8-1,5 eiro centiem kilogramā," sacīja zemnieku pārstāve.

Tāpat viņa sacīja, ka patlaban pārstrādātāju piena iepirkumu cenas no dažādiem lauksaimniekiem atšķiras pat par 19 eirocentiem kilogramā. Daudziem piena ražotājiem nav vairs iespēju iepirkt spēkbarību, tāpēc krīt izslaukumi un samazinās piena kvalitāte. Piensaimniekiem, kuru produkcija tiek iepirkta par zemākajām cenām, zūd arī iespēja sagatavoties ziemai, līdz ar to sāk parādīties risks, ka Latvijā tiks likvidēts liels govju ganāmpulku skaits.

"Tāpēc lūdzam Ministru prezidenti vērstiem ar aicinājumu pie piena pārstrādes uzņēmumiem pārstāt lietot diskriminējošu politiku. Tā vietā, lai ar pārāk zemām piena iepirkumu cenām iznīcinātu piensaimniekus, premjerei tiek lūgts ieteikt piena pārstrādātājiem aktīvāk izmantot ārējos piena iepirkuma tirgus," rezumēja biedrības vadītāja.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: