Ventavas un Vārves ciemos uzsākta ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošana, lai iedzīvotājiem uzlabotu dzeramā ūdens kvalitāti, bet Ventā novadītu tīrākus notekūdeņus.

Apskati fotogrāfijas!

Patlaban šajos ciemos ūdenssaimniecība ir zem katras kritikas. Dzeramā ūdens kvalitāte ir slikta, iedzīvotāji stāsta, ka reizēm ūdens ir teju kafijas brūnumā. Ūdensvadi ir aptuveni 30 gadus veci, tādēļ tie bieži plīst un ievērojami līdzekļi jāiegulda avāriju seku likvidēšanā.

Arī notekūdeņu attīrīšana un novadīšana Ventā notiek pēc novecojušām metodēm. Daudzviet notekūdeņi tiek uzkrāti nosēdakās, attīrītie notekūdeņi uz Ventu tiek novadīti pa notekgrāvjiem. No notekgrāvjiem nāk smaka, jo notekūdens nav pietiekami kvalitatīvi attīrīts. Nemaz nerunājot, ka tādā veidā tiek piesārņota Venta un tālāk arī jūra.

 

Vārves pagasta pārvaldes vadītāja Anželika Brālīte priecājas, ka pēc vairāku gadu gatavošanās darbiem, projektā beidzot sākušies būvdarbi. Turklāt vienlaicīgi tiek īstenota gan projekta pirmā, gan arī otrā kārta. Tas nozīmē, ka abos ciemos tiks rekonstruēti un izbūvēti jauni ūdensvada un kanalizācijas tīkli. Tiks izbūvētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kā arī dzeramā ūdens atdzelžošanas stacijas, kas ūdeni attīrīs no dzelzs un amonija.

 

Daudzu māju iedzīvotājiem tā būs iespēja pieslēgties centralizētajam ūdensvadam un kanalizācijas tīklam. No iedzīvotāju puses par to ir liela interese, taču tā nebūs spiesta lieta. Viņiem arī turpmāk būs iespēja izmantot savas individuālās ūdens ņemšanas un notekūdeņu novadīšanas vietas.

 

Ventavas iedzīvotāja Emma Biksone lielas cerības liek tieši uz jauno kanalizācijas tīklu, kuram viņa iecerējusi pieslēgt arī savu māju. Šobrīd viņas mājsaimniecība izmanto bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, bet novadgrāvju sistēma strādā ļoti slikti. Pērn lielo plūdu laikā viņas mājas pagrabs pamatīgi noplūda. Biksoni gan uztrauc, cik par šo centralizēto komunālo pakalpojumu būs jāmaksā. Par to raizējas daudzi iedzīvotāji, kuriem budžets ir ierobežots. Pagaidām nekādas informācijas no pagasta par gaidāmajiem samaksas apmēriem neesot.

 

Projekta īstenošana notiek ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda 85% līdzfinansējumu. Par nožēlu, trešajam Vārves pagasta ciemam – Zūrām – finansējuma nepietika un tā ūdenssaimniecību uzlabos nākamajos gados.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: