Arī Ventspils muzejs aicina 20. maijā no plkst. 19.00 bez maksas apmeklēt Livonijas ordeņa pili, Amatu māju un H. Dorbes memoriālo muzeju ikgadējā Muzeju naktī, kuras moto šogad ir: “Laiks ātrāki steidzas kā vagona rats” (E. Veidenbaums).

Livonijas ordeņa pilī plkst. 19.00-22.00 varēs iepazīt pils ekspozīciju ar interaktīvas spēles palīdzību. Apmeklētāji saņems šablonu ar to priekšmetu attēliem, kurus jāsameklē. Katru gadu tiek izvēlēti citi pils ekspozīcijas priekšmeti, piemēram, pērn tās bija durvis.

No plkst. 22.00 līdz 24.00 visi tiek aicināti uz dokumentālo filmu “To atceras tikai vilcieni” (2016) Latvijas Kinematogrāfistu savienības projekta “Kino visiem un visur Latvijā” ietvaros. Filma veidota no Rīgas kinostudijas spēlfilmu fragmentiem, kuros vienojošais elements ir vilciens. Tas ļauj nokļūt aizraujošā sapnī, kur var ne tikai satikt zudušo laiku, bet arī izbaudīt kinematogrāfa hipnotisko spēku. Filmu fragmenti digitalizēti 4K izšķirtspējā no 35mm kinopozitīviem, līdz ar to tie baudāmi ļoti labā kvalitātē. Režisors J. Putniņš, scenārija autori S. Birkova un J. Putniņš. Filmas garums - 42 min. Filma tika izvirzīta Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvai “Kilograms kultūras 2016” ziemas balsojumā kā viens no 2016. gada pēdējā ceturkšņa spilgtākajiem notikumiem kultūras dzīvē. Filma tapusi studijā “Camera Obscura” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un sadarbībā ar VAS “Latvijas Dzelzceļš”.

Amatu māja plkst. 22.00-24.00 apmeklētājus aicina uz muzikāli teatrālu priekšnesumu “Kuļos es kā pliks pa nātrām" . Amatu mājas pagalmā apmeklētājus priecēs Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu uzvedums ar E. Veidenbauma dzeju un J. Kulakova mūziku. Savukārt tiem, kuriem gribas pārbaudīt savas daiļrunāšanas prasmes, patiks Mēles mežģa konkurss senajā klasē. Bet, lai vizualizētu un nobaudītu Veidenbauma dzeju, ikvienam būs iespēja no autora citātiem izveidot un vēlāk arī nobaudīt gastronomisko mākslu “Dzīvo tik zaļi, jautri vien brauc”.

Rakstnieka Herberta Dorbes muzejā no plkst. 22.00 līdz pusnaktij būs “Ceļojums laikā”. Rakstniece Laimdota Sēle stāstīs Zlēku pusē dažādos laikos pierakstītos spoku stāstus. Muzeja apmeklētāji aicināti ne vien klausīties, bet izstāstīt arī savus spoku stāstus. Aplūkojot muzeja krājumā esošās Kārļa Eidoņa fotogrāfijas, būs iespēja atsaukt atmiņā pagājušā gadsimta 70. gadu Ventspili. Nokļūt bērnībā aicinās mākslinieču Terēzes Marijas Miltiņas un Agneses Rudzītes ilustrāciju izstāde Herberta Dorbes nepublicētajiem bērnu dzejoļiem. Ventspils gids Jānis Purmalietis un putnu draugs Jānis Gorobecs iepazīstinās ar savām kalendāru kolekcijām. Jāņa Purmalieša kolekcijā ir vairāk par 3000 kalendāru, savukārt Jānis Gorobecs kolekcionē kalendārus ar putnu attēliem.

Ieeja – bez maksas

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    Nah Nahs. 15.05.2017, 15:07:20

    Labprāt apmeklētu naktī Brīvdabas muzeju.Kāpēc tas nav iekļauts programmā?

  • 0
    Onka 15.05.2017, 20:43:23

    arī labprāt apmeklētu Irbenes radio telekskopu. Kāpēc tas nav iekļauts programmā?

  • -6
    Inese Mala 15.05.2017, 21:51:16

    Brīvdabas muzejs naktī taču nav tik apgaismots, lai izsekotu plašajā teritorijā apmeklētāju pulkam. Nāciet uz turieni nākamajā dienā, 21. maijā, uz Kāzu štellēm.

  • 0
    prof.Preobraženskis. 15.05.2017, 22:06:33

    Kam tur būtu jāizseko?Taisni interesanti būtu tumsiņā paklejot pa teritoriju.

  • -3
    Armands Vijups 17.05.2017, 09:57:24

    Diemžēl tieši "tumsiņā paklejo" gan labi ļaudis (99,9%), gan arī kāds (0,01%), kas pie guļbaļķu būves uzsmēķēs un ... ļoti grūti vēlā vakarā un naktī nodrošināt brīvdabas ekspozīcijā nepieciešamo drošību. Šogad vēl jūs gaidīsiem tikai pilī, Amatu mājā un "Senču putekļos".

  • -3
    VpilsAugstskola 17.05.2017, 10:40:02

    Irbenes radioteleskopi būtiski atšķiras no klasiska muzeja - tie ir liela mēroga zinātnes infrastruktūras objekti, kuros veic pētījumus sadarbībā ar citām ES un pasaules zinātniskajām institūcijā. VSRC teritorijā ir noteikts iekšējs režīms, kas saistīts ar pētījumu sarežģītību un nepieciešamību nepieļaut papildus radiofona trokšņu pieaugumu, tādējādi tie ir aplūkojami tikai no ārpuses.

    Tāpēc arī pasākumā Muzeju nakts nepiedalāmies, bet esam raduši iespēju parādīt daļu no parasti slēgtā Irbenes kompleksa apmeklētājiem. Irbenes radioteleskopu kompleksu iespējams apmeklēt, savlaicīgi piesakoties. Ekskursijas tiek organizētas tikai gida pavadībā laikā, kas netraucē zinātniskajiem mērījumiem. Informāciju par kompleksa apmeklēšanas noteikumiem iespējams iegūt VSRC mājas lapā www.virac.eu.

    Pagājušajā gadā radioteleskopu kompleksu apmeklēja gandrīz 6000 interesenti no vairāk nekā 20 valstīm.

  • 0
    Promenenc 20.05.2017, 23:57:51

    Nu tik švaks piedāvājums kā šogad nebija vēl piedzīvots! Muzejs bez direktora galīgi izlaidies. fui!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: