Atzīmējot laikraksta "Ventas Balss" iznākšanas 95. gadadienu, uzņemta dokumentālā filma "Pusstāvu augstāk". Caur viena reģionālā laikraksta darbinieku atmiņu prizmu ieskicēti kopējie procesi nozarē. Tolaik nesavtīga kalpošana tautai un drosme uzdrīkstēties savijās kopā ar atdevīgu ieslīkšanu radošā bohēmā. Filmas noskaņu lieliski papildina grupas "Jumprava" mūzika. Radošās komandas veikumu atzinīgi novērtējusi vietējā inteliģence, kas apmeklēja filmas pirmizrādi Ventspils kinoteātrī "RIO".

"Balss ir vienmēr vajadzīga. Tikai, vai tevi tur pie rīkles, kad tu runā, vai tevi netur pie rīkles," filmas ievadā saka vēsturniece Ingrīda Štrumfa, ieskicējot 80. gadu beigu un 90. gadu sākuma valstiski svarīgos procesus Latvijā. "Atzīmējot barikāžu laika divdesmitpiecgadi, plašsaziņas līdzekļi rakstīja par tiem, kuri bija Rīgā pie ugunskuriem, par Latvijas radio un televīzijas žurnālistiem, bet piemirsa reģionālos laikrakstus, kuru loma bija tikpat nozīmīga. Arī viņi uzdrošinājās, riskēja, ziedoja, iedvesmoja, informēja un izglītoja. Ventspils avīze "Ventas Balss" ar harizmātisko tā laika redaktori Edīti Melngalvi bija iniciatori pārmaiņām Kurzemes reģionā. Ventspils piemēram mainīt laikraksta nosaukumu, atteikties no koministiskās partijas izpildkomitejas cenzūras un diktāta, dibināt savu SIA un pašiem kļūt par laikraksta izdevējiem - sekoja arī citi," akcentē filmas režisore Dace Vašuka. "Jāpiekrīt žurnālistes un rakstnieces Laimdotas Sēles teiktajam, ka diezvai žurnālistiem Latvijas laiku vēsturē jebkad bijusi tik liela nozīme kā tolaik – astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā," piebilst Vašuka.


"Ideja uztaisīt filmu par laikrakstu "Ventas Balss" 90. gados radās pirms četriem gadiem. Pirmās intervijas filmējām ar savu pirmo videokameru. Šo gadu laikā mūsu kolektīva kino taisīšanas prasmes ir būtiski pieaugušas, tāpēc ir pat labi, ka filmu pabeidzām tikai tagad," stāsta SIA "Ventas Balss" valdes locekle Ilze Meiere. Viņa atzinīgi novērtē komandas darbu un atzīst, ka laikraksta jubileja un filmas pirmizrāde vietējā kinoteātrī devusi redakcijas kolektīvam jaunu elpu. "Ikdienā mēs stāstām - rakstām, filmējam un fotogrāfējam - par citiem. Filma "Pusstāvu augstāk" ir par mums pašiem, par mūsu kolēģiem no divdesmit gadus senas pagātnes," piebilst filmas montāžas režisors Savva Matvejevs.


"Tolaik neviens uz priekšu nedomāja. Dzīvoja tieši konkrētajai dienai," ir pārliecināts tā laika avīzes atbildīgais sekretārs un datortehniķis Zigurds Znotiņš. "Filma ir arī par radošo garu un tā uzturēšanas tradīcijām. Ar tām savulaik "Ventas Balss" bijusi slavena visā pilsētā. Paldies visiem, kuri dalījās stāstos un ar ļāva pacelt noslēpumainības plīvuru redakcijas bohēmai" saka filmas režisore Dace Vašuka.


Filmas "Pusstāvu augstāk"izskaņā skanošie fotogrāfa Jura Presņikova vārdi pasvītro būtiskāko: "Saproti, tā kopības sajūta. Kolosāla kopības sajūta bija."

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Pelēkais akmens 26.02.2016, 17:27:52

    Vai tā ar plīvuru nav Katrīna? Lai vieglas smiltis...

  • 0
    Kārlis Kreblis 29.02.2016, 11:56:58

    Taisnība. Katrīna...

  • 0
    Anita Lepinska 19.03.2016, 00:39:23

    Lielu lielais paldies par dokumentālo filmu. Prieks redzēt redakcijas cilvēkus, kuri pilsētā bija autoritātes (kā Edīte, piemēram) .
    Un secināt, ka arī mūsu darba vietā TOREIZ bija līdzīgi - te es domāju - KOLOSĀLA KOPĪBAS SAJŪTA....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: