No 29. oktobra Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīciju un izstāžu zālēs Brīvības bulvārī 32, Rīgā, ir apskatāma jauna izstāde “Ceļā uz latviešu tautu”, kurā eksponēts arī Ventspils muzeja krājums.

Tajā aplūkots laika periods no 13. gs. līdz 19.gs., kad noritēja Latvijas sentautu (kuršu, zemgaļu, lībiešu, latgaļu un sēļu) konsolidēšanas process un latviešu tautas veidošanās. Izstādē aplūkotas latviešu kultūras vērtības, kuras veidojušās gadsimtu gaitā, mēģināts izsekot, kā noritējusi latviešu apģērba un rotu attīstība, cik ilgi saglabājušās sentautu materiālās kultūras iezīmes un kad veidojies latviešu 19. gs. tradicionālais tērps. Ar karšu un citu materiālu palīdzību iespējams pētīt, kā formējusies latviešu apdzīvotā teritorija, kādas pārmaiņas skārušas garīgo un materiālo kultūru, kā mainījušās tradīcijas un valoda.

 

Līdzās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, LU Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Valsts vēstures arhīva un LU Latviešu valodas institūta materiāliem izstādē eksponēti arī priekšmeti no Ventspils muzeja krājuma, kā arī izmantota informācija no Ventspils muzeja veiktajiem pētījumiem. Izstādē aplūkojamas restauratores Anitas Burkovskas restaurētās 15.-16.gs.rotas no Puzes Lejaskroga senkapiem, ar dekoratīvām bronzas plāksnītēm rotāta 15.gs. vainaga atdarinājums no šīs pašas senvietas, 15.-16.gs. sieviešu tērpu rekonstrukcijas – zīmējumi, kas veidoti, balstoties uz Ventspils muzeja 2001.-2006.g. veikto pētījumu pamata. Līdzās Ventspils muzeja senlietām eksponētas arī cits, līdz šim plašākai sabiedrībai nerādīts ar Ziemeļkurzemi saistīts materiāls no Latvijas Nacionālā muzeja bagātīgajiem krājumiem.

 

“Lai saprastu, kas mēs esam, ir jāzina, kas mēs bijām”, raksta izstādes veidotāji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: