Valsts Akadēmiskais koris ''Latvija'' koncertā 8. oktobrī ''Jūras vārtos'' atskaņos Kaspara Zemīša Mesu un citus skaņdarbus kā arī Emīla Dārziņa kordziesmas sava galvenā diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Kaspars Zemītis ir izcils klasiskās ģitārspēles meistars,  viens no atpazīstamākajiem un pieprasītākajiem ģitāristiem Latvijā, kurš izpaudies arī kompozīcijas lauciņā. Kaspara Zemīša Mesu pirmatskaņoja koris ''Latvija'' 2013. gada Garīgās mūzikas festivālā.  Kaspars ir uzsvēris Dieva un ticības nozīmi savā dzīvē un  par savu Mesu saka, ka ''tā ir manu sajūtu atspoguļojums dievkalpojumā''. Tā ir pirmā Mesa korim un ģitārai latviešu mūzikas literatūrā, kuras mūzikas valodas demokrātiskums un patiesais sirsnīgums paspējis iekarot daudzu klausītāju sirdis. Arī vairāki Latvijas amatierkori to iekļāvuši savā repertuārā.

Šogad tiek atzīmēta Emīla Dārziņa 140.  jubileja. Viņa vārdam latviešu kultūras ainā ir īpaša gara aristokrātijas, dvēseliskuma un tautas mīlestības skaņa. Emīla Dārziņa iemīļotās kordziesmas ir latviskās romantikas pērles, kurās tvertas vispārcilvēciskās vērtības visiem klausītājiem tuvā un saprotamā  valodā. Diriģents Māris Sirmais tās spēj tulkot kā neviens.

Turpinājumā jautājumi ģitāristam Kasparam Zemītim:

Kā jums izveidojās sadarbība ar kori Latvija?

– Ar kordiriģentu Māri Sirmo mums jau ir sena sadarbība. Mūs kopā savulaik saveda Renārs Kaupers, kurš mani pieaicināja iespēlēt ģitāru viņu kopdarbam vēl ar kori Kamēr. Jau toreiz mēs ar Sirmo sapratām, ka mums varētu izdoties veiksmīga sadarbība. Tad Māris mani mudināja uzrakstīt korim kādu garīgu skaņdarbu, un tā speciāli korim Latvija tapa Mesa. Garīgā mūzika man ir tuva, tādēļ labprāt tam piekritu. Nu jau mūs vieno ne tikai radošā sadarbība, bet izveidojusies arī draudzība.

 

Kā tapa Mesa, kādu vēsti jūs ar to gribējāt paust?

Mesu rakstīju no ļoti personīgas pieredzes – esmu ticīgs cilvēks, eju uz baznīcu. Šī mūzika ataino dievkalpojuma ritējumu – kā cilvēks meklē un atrod Dievu. Mesa ir veids, kā es šo procesu centos parādīt. Ja kāds tajā saskatīs vēl ko citu, būšu tikai priecīgs. Šajā gadījumā nebija uzdevums radīt kaut ko avangardisku un sarežģītu. Lai arī zinu, ka koris spēj nodziedāt ļoti sarežģītus skaņdarbus, centos to rakstīt vienkāršu, lai vienkāršā veidā parādītu šo iespēju cilvēka sarunai ar Dievu.

 

Ko vēl ventspilnieki dzirdēs koncertā?

– Protams, Ventspils koncertā tiks atskaņota ne tikai Mesa, būs arī skaņdarbi no Emīla Dārziņa kora mūzikas. Spēlēšu arī Melanholisko valsi, kas ir kļuvis par vienu no mana repertuāra stūrakmeņiem. Turklāt Ventspilī būs ne tikai koncerts. Dienas pirmajā pusē būs arī meistarklases klasiskās ģitāras cienītājiem, jo Ventspilī ir ļoti liela interese par ģitārspēli.

 

Koris un klasiskā ģitāra – tas ir visai neierasts formāts.

Jā, tā tiešām ir ļoti neierasta prakse pasaulē, bet man tā jau ir kļuvusi par stabilu vērtību. Arī es pats esmu ļoti maz redzējis šādu sadarbību ar koriem, jo klasiskā ģitāra ir salīdzinoši klusa. Tādēļ tas ir liels izaicinājums. Mūsdienās ir iespēja klasiskās ģitāras skaņu nedaudz pastiprināt un izbalansēt to ar kora skanējumu. Esmu šādu sadarbību veiksmīgi īstenojis arī iepriekš, taču kopdarbs ar Valsts Akadēmisko kori – tas ir kas īpašs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: