No 2.aprīļa Livonijas ordeņa pilī izstādes Ziedošās sakuras un Putni japāņu kokgriezumos

Līdz ar pavasarīgo gaisu, gājputnu atgriešanos un krokusu plaukšanu, arī Ventspils muzejs Livonijas ordeņa pilī ir atvēris pavasarīgu izstādi, kuru veido divas daļas- japāņu 19.gs.beigu-20.gs.sākuma kokgriezumi ar putniem un ziediem un fotomākslinieka Okudas Minoru lielformāta fotoapdrukas ar ziedošajām sakurām un botāniskajām fotokolāžām.

 

Izstāde Ziedošās sakuras tapusi sadarbībā ar Japānas valodas un kultūras centru GENGO, kas ar šo ceļojošo izstādi atzīmē savas pastāvēšanas pirmos 25 gadus.

 

Fotomākslinieks Minoru Okuda savulaik no Tokijas pārcēlās uz dzīvi Hokkaido salā, kas atrodas Japānas ziemeļos, un tiek dēvēta par fotogrāfu pilsētiņu. Fotogrāfa piemājas dārzs vairāk atgādina botānisko paradīzi, kurā iespējams fotografēt augu no sēkliņas līdz kuplam kokam. Ziedošos ķiršus maestro fotografē, sākot no dienvidiem līdz ziemeļiem. Kā vairums sakuras fanu, arī Minoru Okuda ar fotokameru ceļo līdzi sakuras ziedēšanai, dokumentējot šo krāšņo procesu 18 Japānas prefektūrās. Pilī var gūt nelielu ieskatu par šo apjomīgo izstādi, kuru pilnībā varēs skatīt septembrī Nacionālajā Bibliotēkā, Rīgā. Ziedošā sakura eksponēta gan izstāžu zālē 4.stāvā, gan japāņu kokgriezumu putnu sabiedrībā-3.stāvā.

 

Otra pavasarīgā izstāde ir Putni japāņu kokgriezumos, kas skatāma pils 3.stāvā. Japāņu krāsaino kokgriezumu tehnikā ļoti populārs žanrs ir Putni un ziedi, un izstādē eksponētas galvenokārt 19.gs.beigu gravīras no privātkolekcijas. Putni attēloti ļoti reālistiski, bet gravīru kompozīcijas ir mākslinieciski augstvērtīgas, - ne velti 19.gs. beigās-20.gs. sākumā Eiropā uzplaukušā jūgendstila aizsākumus saista ar Japānas tradicionālo mākslu. Izstāde ir saistoša arī Latvijas putnu pazinējiem, jo daudzi no mazajiem ceļotājiem ligzdo arī pie mums. Dažādo putnu izstādi papildina grezns kāzu kimono ar zeltā un sudrabā izšūtām dzērvēm- Japānā ilga mūža simbolu.

 

Abas izstādes skatāmas līdz maija vidum.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: