Gūtšmitu namā Ventspilī, kur vēl pirms dažiem gadiem atradās Ventspils policijas iecirknis, piektdienas vakarā no plkst.17 līdz 22.30 notiks mākslas akcija.

To organizē Ventspils muzejs un grafikas plenēra "Ventspils Dokumenta 2014" radošā komanda.

"Gūtšmitu nams Ventspilī simbolizē 19. gadsimta kultūrvēsturi, aizgājušo laiku, kas kopā ar vācbaltu ģimenēm un buriniekiem pagaisa no Latvijas vēstures līdz ar impēriju beigām Pirmajā pasaules karā un tikai pirms dažiem gadiem ieguvis kultūras pieminekļa statusu, ir pelnījis mūsdienu ventspilnieku ieinteresētību savā liktenī un cerību uz atjaunotni," atzina Rupenheite.

Grafikas plenēra "Ventspils Dokumenta 2014" dalībnieki un Ventspils muzeja darbinieki mākslas akcijā piektdienas novakarē plkst.17 aicinās visus interesentus gan iepazīt ēkas un Gūtšmitu dzimtas vēsturi Ventspils muzeja vēsturnieces Ingrīdas Štrumfas un vēsturiskās pilsētapbūves speciālistes Ingas Apmanes stāstījumā, gan atklāt grafikas pievilcību daudzajos Gūtšmitu nama kabinetos.

Gūtšmitu nama greznajā zālē ar čuguna kolonnām un grieķu dievietēm plkst.18 dzeju lasīs Ojāra Vācieša un Klāva Elsberga prēmiju ieguvēja dzejniece un gleznotāja Anna Auziņa, kurai pievienosies Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas viešņa liepājniece Sandra Vensko.

Fragmentus no Dzejas dienu nogalē gaidāmā jaunā dzejas krājuma lasīs Ieva Rupenheite. Gūtšmitu namā būs sastopams arī dzejnieks Andris Akmentiņš, kā arī jaunie Ventspils literāti Alise Redviņa un Nauris Lukševics.

Līdztekus mākslai un vēsturei ēkā plkst.19 skanēs dadaisma autoru Tristana Carā un Hugo Balla dzeja Piejūras pilsētu literāras akadēmijas literātu lasījumā, ko muzikāli papildinās dziesminieks Edvards Grieze.

Kamēr ēkas pirmajā stāvā pie karceriem par muzikālo noformējumu rūpēsies mūzikas pazinējs Māris Valtenbergs un īpašā kabinetā būs skatāmas mākslinieka Jāņa Kupča gleznas un Sarmītes Caunes kartona cilvēciņu instalācija "Manipulācija", tikmēr ēkas bēniņos ap plkst. 21 notiks paralēla mākslas akcija, kurā piedalīsies dziesminiece Sandra Jurberga, mūziķi Ainars Macpans un Ģirts Celmiņš, kā arī literāti. Bēniņu vidē varēs aplūkot instalācijas, tiks projicēti video un gaismas spēles.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: