Vēl tikai līdz 15. septembrim Livonijas ordeņa pilī apskatāma unikālā izstāde „Kanpai” (Uz veselību!), kas veltīta japāņu tradicionālajam dzērienam sakē jeb nihonšū un traukiem, kas saistīti ar to lietošanu.

Pils apmeklētāji izstāžu zālē pavada vairāk laika nekā citkārt, lai apskatītu visdažādāko formu sakē kausiņus un karafītes, paliktnīšus sakē kausiņu novietošanai. Tie nav tikai ikdienā lietojami priekšmeti, bet mazi mākslas darbi, kuros atspoguļojas japāņu estētiskie priekšstati, garīgā pasaule un tik pazīstamā japāņu spēja katru lietu veidot kā nelielu amatniecisku šedevru.

Izstādē apskatāmi vairāk nekā 400 dažādi ar sakē saistīti priekšmeti, kas datējami ar 19.-20. gs., un to papildina japāņu kokgriezumi un arī krāšņas obi – japāņu sieviešu kimono jostas. Ekspozīcijas pamatā ir privātkolekcija, izstādes tapšanu Ventspils muzejā atbalsta Latvijas vēstniecība Japānā, kā arī divi Latvijas draugi uzlecošās saules zemē - Jasuhiko Kavašima un Makino Tošikazu.

Interesenti var noskatīties videofilmu par sakē gatavošanu, bet tie, kam patīk pašiem kaut ko izveidot, - izmēģināt salocīt papīra dzērvīti vai apgleznot papīra sakē trauciņu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: