Pirmsskolas izglītības iestādes „Varavīksne” 13 pedagogi apmeklēja 24 stundu tālākizglītības programmu „Vispārējs ieskats Frēbeļa pedagoģijā” Ozolnieku pirmsskolas izglītības iestādē "Zīlīte".

Kursu programma paredzēja gan teorētisko zināšanu apguvi, gan praktiskas nodarbības, gan vērojumus grupās, kā šīs zināšanas izmantot ikdienas dzīvē. Sadaloties grupās pa 2 -3 cilvēkiem, pedagogi nokļuva dažādās grupiņās. Pedagogi vēroja un piedalījās ļoti daudzveidīgās nodarbībās. Piemēram, vienā no grupiņām skaitot cepumus un gatavojot cepumu kūku, bērni apguva pirmās mājturības iemaņas un mācījās dalīties, jo veikums bija jāuzdāvina draugam. Lielākie paši darbojas arī pie plīts. Ļoti interesantas bija arī jogas nodarbības. Pedagogi piedalījās arī mūzikas nodarbībā, kurā noskaņu radīja ūdens čalošana. Zēnu (un ne tikai viņu) "praktiskā dzīve" bija naglu dzīšana koka bluķītī. Veidošanā bērniem patika izvēlēties, ko no redzamajiem īstajiem dārzeņiem veidos un pašiem pagatavot atbilstošas krāsas sāls mīklu. Pie citiem bērniem cauri pasakai atnāca matemātika. Citiem pirkstus vingrināt palīdzēja darbs ar papīru.

Nodarbībās vēroto labāk izprast palīdzēja teorētiskās zināšanas, ar kurām dalījās iestādes pedagogi. Viņi dalījās arī informācijā, kā pēctecīgi un mērķtiecīgi darboties kopā ar bērnu, lai sekmīgi nodrošinātu viņa vispusīgu attīstību. Tika apgūts, kā matemātiku mācīt ar pasaku palīdzību. Tāpat iegūtas zināšanas, kādi ir Frēbeļa materiāli un kā ar tiem darboties. Pedagogi mācījās telpisko konstruēšanu, kā arī to, kā interesanti un radoši darboties ar dabas materiālu. Tika apgūta papīra locīšana, durstīšana, izšūšana…

Jaunu ideju meklējumos pedagogiem bija atvērts viss bērnudārzs. Pieredzē dalījās visas skolotājas grupās un izglītoja vēl 8 lektori. Frēbelis ir teicis, ka "bērni ir kā puķes: ja tos kopj un audzē, tie izplaukst par krāšņiem ziediem." Vērotais iestādē bija tam apliecinājums. Pirmsskolas izglītības iestādes „Varavīksne” pedagogi atgriezušies apņēmības pilni apgūto izmantot ikdienas darbā un būt gādīgi un rūpīgi "dārznieki", lai bērni varētu "uzziedēt".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: